Fruitwijzer

Abrikozen
Abrikozen

De abrikoos is een steenvrucht en net als alle andere steenvruchten echt zomerfruit. Een abrikoos heeft een zacht eetbaar velletje, een grote steenachtige pit en oranjegeel zacht aromatisch vruchtvlees dat als het rijp is, gemakkelijk loslaat. Abrikozen komen onder andere uit Griekenland en Frankrijk. Abrikozen zijn op een koele plaats 1 tot 3 dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze wat langer bewaren, maar dit gaat ten koste van het aroma.

  • meestoven met kip
  • bladerdeegflappen vullen met halve abrikozen en rozijnen
  • in een fruitsalade met banaan en amandelen
  • in een salade met sla en reepjes uitgebakken spek
  • halveren en vullen met zachte roomkaas als hapje
Ananas
Ananas

Een rijpe ananas ruikt heerlijk zoet, glanst en voelt rond de kroon veerkrachtig aan. De vrucht wordt (bijna) rijp geplukt, omdat narijpen erg moeilijk gaat. De smaak is heerlijk fris zoet en heeft een kenmerkend aroma. Verse ananas komt uit landen als Ivoorkust, Brazilië en Costa Rica en is het hele jaar door verkrijgbaar. Het schoonmaken van een ananas kost even wat tijd. Snij een ananas in schijven, schil de schijven dik en verwijder de kern en de ingroeisels. Er zijn ook speciale ananasschillers waarmee je de vrucht in een beweging kunt schillen. Bewaar een ananas niet in de koelkast, maar op een koele plaats of op de fruitschaal. Let op met de combinatie van ananas met melkproducten of gelatine in een gerecht. Verse ananas bevat namelijk een stof die eiwitten afbreekt. Melkproducten worden dan waterig en gelatine verliest de bindkracht. Ananas uit blik heeft dit effect niet.

  • met yoghurt of kwark als ontbijt
  • door beignetbeslag halen en frituren
  • in salade met witlof, ijsbergsla of bleekselderij
  • op tosti?s
  • toevoegen aan rode kool of zuurkool
  • roerbakken met diverse groenten
Appels
Appels

De appel is een enorm populaire vrucht. Nier alleen in ons land maar ook in de rest van Europa en Amerika. Er bestaan vele soorten appels: van knapperig en zuur zoals de Cox?s Orange tot zachter en zoet zoals de Golden Delicious. Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst. Appeltelers slaan hun oogst op in koelhuizen, daarom zijn appels het hele jaar door te koop. Ook is er veel import vanuit het buitenland. Bewaar appels tot een week lang op een koele donkere plaats. In de koelkast blijven ze wel tot 4 weken goed. Na het schillen verkleurt een appel snel bruin. Met een beetje citroensap is dit te voorkomen.

  • partjes bedekken met plakjes brie en even in de oven de kaas laten smelten
  • blokjes roerbakken met reepjes spitskool en kerriepoeder
  • op brood met kaneel
  • in rauwkostsalades
  • geraspt in pannenkoekbeslag
Avocado
Avocado

Avocado?s groeien onder andere in Afrika, Midden-Amerika en Israël. Een rijpe avocado voelt bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aan en heeft zacht geel/groen romig vruchtvlees met een licht nootachtige smaak. Bewaar avocado?s niet de koelkast, dan bederven ze. Op een koele plaats kun je een avocado tot 6 dagen goed houden. Na aansnijden verkleurt het vruchtvlees snel. Met een beetje citroensap is dit te voorkomen.

  • halveren, iets uithollen en vullen met garnalen- of kipsalade
  • pureren, vermengen met gehakte ui en tuinkruiden als broodbeleg
  • in fruitsalade met banaan, peer en sinaasappel
  • in groentesalade met paprika, tomaat en maïs
Bananen
Bananen

De banaan komt onder andere uit Colombia, Costa Rica en Honduras. Bananen kunnen niet tegen kou. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats. Onrijpe bananen rijpen op de fruitschaal na. Hoe bruiner de schil wordt, hoe rijper, zoeter en zachter de banaan is. Na het pellen verkleurt een banaan snel. Besprenkel eventueel met citroensap om dit te voorkomen.

  • op een tosti met kaas
  • in fruitsalades
  • gebakken bij nasi of bami
  • plakjes op een boterham
  • in een milkshake of smoothie
Bessen
Bessen

Er zijn vele soorten bessen. Rode bessen, bosbessen en kruisbessen zijn de bekendste en in de zomer best verkrijgbare bessen. In de zomermanden komen de meeste bessen uit Nederland. De meeste bessen smaken friszuur. Was de vruchtjes voor gebruik eerst in koud water. Verwijder daarna pas de steeltjes. Uitgespreid op een bord zijn bessen in de koelkast 1-2 dagen houdbaar.

  • in yoghurt en vla
  • in fruitsalade en bowl
  • als vulling van een omelet of flensjes
  • met kwark als vulling voor kant-en-klare vlaaibodem
Bramen
Bramen

Bramen zijn familie van de aardbei. De zacht zoete vruchten met een kenmerkend aroma bestaan uit talrijke zogenoemde deelvruchtjes. Hollandse bramen zijn laat in de zomer rijp en zijn dan volop te koop. Ze worden ook aangevoerd uit onder andere Duitsland en Frankrijk. Was bramen voor gebruik en verwijder daarna de kroontjes. Uitgespreid op een bord zijn bramen 1-2 dagen in de koelkast houdbaar.

  • verwerken in milkshakes en vruchtendranken
  • in fruitsalade met ananas en kiwi
  • in groentesalade met ijsbergsla, fricandeau en amandelen
  • in bowl
  • met yoghurt, kwark of vla
Carambola
Carambola

Deze vrucht heet ook wel stervrucht, omdat plakjes carambola op een ster lijken. De smaak is fris zoetzuur. Carambola?s zijn onder andere afkomstig uit tropisch Afrika en Brazilië. Voor gebruik de vrucht wassen en met een mesje eventueel het vliesje van de uitstekende ribben trekken. Schillen is niet nodig. Een carambola blijft op een koele plek of in de koelkast wel een week lang goed.

  • in een vruchtensalade met mango, aardbeien en meloen
  • in een bowl
  • in een salade met sla cherrytomaten en een honing-mosterddressing
  • als garnering van schotels
  • in een glas witte wijn of likeur
Citroenen
Citroenen

Citroen is een citrusvrucht en familie van de sinaasappel. Een citroen is te zuur om zo uit de hand te eten. Maar het sap geeft gerechten, dranken en sauzen een frisse smaak. Bovendien kan het sap verkleuring van bijvoorbeeld banaan, appel en witlof voorkomen. De schil is bijzonder aromatisch en kun je daarom heel goed fijngeraspt toevoegen aan deeg voor gebak en cake. Bewaar citroenen op een koele plaats of op de fruitschaal. Ze blijven wel tot 2 weken goed. De vrucht groeit onder andere in Spanje en Italië.

  • in cocktails en longdrinks
  • voor de bereiding van sauzen en dressings ter vervanging van azijn
  • als smaakmaker in nagerechten op basis van zuivel
Cranberries
Cranberries

Cranberries komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland groeien ze vooral op Terschelling, waar ze veenbessen worden genoemd. Verse cranberries zijn er alleen in november en december. Ze zijn niet rauw te eten. Cranberries voor gebruik wassen en vervolgens met iets water en suiker koken tot de bessen kapot springen. De smaak is friszuur, soms wat wrang. Er is ook kant-en-klare cranberrycompote in potjes verkrijgbaar. Verse cranberries kun je 1-2 dagen, uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren.

  • compote als vulling van flensjes
  • compote bij vlees- en wildgerechten
  • halve peren (uit blik of pot) vullen met cranberrycompote
  • vulling in gebak
Druiven
Druiven

Druiven komen onder andere uit Chili, Griekenland en Italië. Deze zoete vruchten groeien in ons land in kleine hoeveelheden in kassen. Bijna 90% van de totale druivenoogst op de wereld is bestemd voor het maken van wijn. Wijndruiven zijn niet zo geschikt om te eten. Tafeldruiven wel omdat ze veel zoeter zijn. Tegenwoordig zijn er ook veel soorten die zonder pit worden gekweekt zoals de Thompson Seedles en de Sultana. Je kunt druiven op een koele plek 2-4 dagen bewaren. In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed.

  • met verse roomkaas op brood
  • meestoven met vlees
  • in een bowl
  • in vruchtensalade met appel
  • in een salade met frisee sla, kaas en noten
Frambozen
Frambozen

Frambozen zijn zomervruchten bijuitstek. Ze groeien volop in Nederland maar worden ook aangevoerd uit onder andere Duitsland en Frankrijk. De vrucht bestaat uit zogenaamde deelvruchtjes. Het zoete sappige vruchtvlees heeft een kenmerkend aroma. Was frambozen voor gebruik en verwijder daarna de kroontjes. Uitgespreid op een bord zijn frambozen 1-2 dagen in de koelkast houdbaar.

  • warm serveren met ijs en slagroom
  • pureren en als saus of dressing serveren
  • in salade met sla en blokjes kaas of noten
  • warm serveren met rijstepap
  • als vulling van een zoete omelet
Grapefruit
Grapefruit

Grapefruits zijn grote ronde citrusvruchten met wit, lichtroze of donkerroze vruchtvlees. Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter en minder bitter de smaak. De vruchten komen onder meer uit Israël en de Verenigde Staten. Bewaar grapefruits op een koele plaats of op de fruitschaal. Je kunt ze wel tot 3 weken bewaren. De vliesjes van een grapefruit zijn stevig en minder lekker om te eten. Snij een grapefruit daarom open en eet het vruchtvlees met een lepeltje eruit.

  • in citrussalade met partjes sinaasappel, pomelo, sweetie en mandarijn
  • halveren, bestrooien met bruine basterdsuiker en onder de grill warm laten worden
  • halveren, uithollen en vullen met stukjes grapefruit gemengd met garnalen en een sausje van mayonaise en stijfgeklopte slagroom
  • uitpersen
Kersen
Kersen

Kersen behoren tot de steenvruchten. De kleur kan variëren van geel en rood tot bijna paarsrood. De smaak kan zowel zoet als zuur zijn. Was kersen voor gebruik eerst en verwijder dan pas de steeltjes. Tegenwoordig zijn er vooral geïmporteerde kersen verkrijgbaar, bijvoorbeeld uit Griekenland. Je kunt kersen 1-2 dagen bewaren op een koele plek, in de koelkast een paar dagen langer.

  • ontpit in stoofschotels
  • warm serveren bij kip
  • dopen in gesmolten chocolade en daarna in kokos of hagelslag als bonbon
  • in een vruchtensalade
  • roerbakken met ananas en peer, lekker met ijs of bij een wafel
Kiwi
Kiwi

De kiwi komt oorspronkelijk uit China. In Nieuw Zeeland kreeg deze zoete vrucht de naam kiwi. Aanvoerlanden zijn ander andere Nieuw Zeeland, Griekenland, Frankrijk, Italië en Chili. Naast de groene zijn er nu ook gele kiwi?s (gold) verkrijgbaar. Bewaar kiwi?s in een fruitschaal. Kiwi?s rijpen na. Een rijpe kiwi kun je licht indrukken. Let op met de combinatie van kiwi met melkproducten of gelatine in een gerecht. Verse kiwi bevat namelijk een stof die eiwitten afbreekt. Melkproducten worden dan waterig en gelatine verliest de bindkracht. Kiwi uit blik of geblancheerde kiwi heeft dit effect niet.

  • halveren en uitlepelen
  • als borrelhapje aan een prikker met een blokje kaas of worst
  • in salade met sinaasappel en reepjes kip
  • met ijs
Litchi
Litchi

De oorsprong van deze vrucht ligt in China. De brosse roze schil rond het witte zoete vruchtvlees met kruidig aroma is gemakkelijk met de vingers te verwijderen. Druk met twee duimen op het midden, zodat de schil openbreekt. De pit is niet eetbaar. Een litchi verkleurt tijdens de rijping van rozerood naar roodbruin. Bewaar litchies niet in de koelkast dan verliezen ze hun aroma. Op een koele plek kun je ze tot een week bewaren. Aanvoerlanden zijn onder meer Thailand en Israël.

  • in een witlofsalade
  • besprenkelen met likeur, lekker met ijs
  • in een vruchtensalade met meloen en mango
  • vullen met chocolademousse
Mandarijnen
Mandarijnen

Er bestaan veel soorten mandarijnen. De kleur varieert van groengeel tot diep oranje. Vanwege de zoete smaak en de losse schil vallen mandarijnen bij kinderen goed in de smaak. Je kunt mandarijnen lang bewaren wel tot 10 dagen, op een koele plek. Aanvoerlanden zijn onder andere Spanje en Marokko. Tegenwoordig zijn er vele soorten zonder pit te koop bijvoorbeeld de Clementina (zoet van smaak) of de Satsuma (licht zuur van smaak).

  • in kwark met rozijnen en nootjes
  • in salades en vruchtensalade
  • in een vlaflip met yoghurt en vla
  • uitgeperst verwerken in longdrinks en cocktails
Mango’s
Mango’s

Een rijpe mango ruikt lekker en geeft bij lichte vingerdruk mee. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de vrucht. Het vruchtvlees is sappig en zoet van smaak. Mango?s komen onder andere uit Mexico, Amerika, Brazilië en Mali. Schil de mango voor gebruik en snij het vruchtvlees van de grote pit af. Bewaar mango?s niet in de koelkast, dan kunnen ze bederven. Je kunt een mango wel tot een week bewaren.

  • op brood met kipfilet
  • in een vruchtensalade met ananas, sinaasappel, banaan en geraspte kokos
  • als voorgerecht met rauwe ham
  • in een salade met ijsbergsla en garnalen
  • in tropische rijstgerechten
  • in milkshakes, smoothies en longdrinks
Meloenen
Meloenen

Meloenen worden in veel tropische en subtropische streken verbouwd. Daarnaast groeien ze ook in kassen, onder meer in Nederland. Meloenen zijn rijp als ze zoet geuren en als de onderkant meegeeft bij indrukken. Watermeloenen die rijp zijn klinken hol als je erop klopt. Meloenen rijpen na op de fruitschaal. Bewaar meloenen niet in de koelkast, met uitzondering van watermeloenen. Alle meloenen smaken zoet maar ze hebben allemaal wel net een iets andere smaak. De cantaloupe meloen is de zoetste. Snij een meloen doormidden, haal de pitten eruit en snij de helften in parten.

  • uithollen en vullen met vruchtensalade
  • in een salade met sla of frisee en noten
  • in een bowl
  • op brood met ham
  • gepureerde door milkshake en smoothies
Nectarines
Nectarines

Een nectarine is een steenvrucht die een variant is op een perzik. De schil is glad en de vrucht is minder kwetsbaar dan bij de perzik. Nectarines kunnen als een appel worden gegeten, zowel met als zonder schil. Rijpe nectarines smaken net zo zoet als een perzik. Bewaar de vruchten op een koele plaats, ze blijven dan tot 3 dagen goed. In de koelkast kun je ze ongeveer 1 week bewaren. Een belangrijk aanvoerland is Italië.

  • in vruchten- en groentesalades
  • door beignetbeslag en frituren
  • in stukjes met schuimkop van stijfgeklopt eiwit en even onder grill bruin laten worden
Passievruchten
Passievruchten

De schil van deze vrucht is hard en glad en niet eetbaar. Binnenin zit zacht geel vruchtvlees dat samen met de eetbare pitjes een frisse zoete smaak heeft. Een rijpe passievrucht is helemaal rimpelig aan de buitenkant. Je moet ?m dan snel eten. Bewaar passievruchten 2-3 dagen in de koelkast. Aanvoerlanden zijn onder andere Kenia, Ivoorkust en Brazilië.

  • doormidden snijden en uitlepelen
  • door half ontdooid roomijs roeren en weer invriezen
  • door vruchtensappen mengen
  • door cakebeslag en appeltaart
  • in vruchten- en groentesalade
Peren
Peren

Peren komen uit Nederland, maar worden ook aangevoerd uit onder andere Frankrijk. Handperen rijpen op kamertemperatuur na en worden dan steeds zachter en malser. Geschilde peren worden snel bruin. Dit is te voorkomen door ze te besprenkelen met wat citroensap. Bekende peersoorten zijn:

  • Anjou peer (groot en sappig)
  • Conference (lange peer met stevig vruchtvlees en stugge schil)
  • Doyenne du Comice (dikke peer met sappig vruchtvlees)
  • Thriomphe de Vienne (grote peer met korrelig zacht vruchtvlees)

Naast deze handperen zijn er ook stoofperen die je voor gebruik eerst moet koken omdat ze anders niet lekker zijn.

  • in een plakje bladerdeeg verpakken en in de oven bakken
  • in een salade met lollo rosso en een roquefortdressing
  • op een kaasplateau
  • in vruchten- en groentesalades
  • samen met appel in taart
Perziken
Perziken

De perzik is net als de pruim en de kers een steenvrucht. Het zoete zachte vruchtvlees bevat een harde pit. Het zachte schilletje is ook eetbaar. Bewaar perziken op een koele plek, ongeveer tot 3 dagen. Je kunt perziken ook tot 1 week in de koelkast bewaren, maar dat gaat wel ten koste van de smaak. Aanvoerlanden zijn onder meer Italië en Chili.

  • als vulling van flensjes
  • in rijstgerechten met kerrie
  • in kwark of yoghurt
  • pureren als saus
  • ook volop verkrijgbaar in blik en pot
Pruimen
Pruimen

Pruimen zijn er in allerlei kleuren en vormen: van klein en groen (de Reine Claude) tot groot en oranjerood (de Opal pruim). Pruimen zijn net als andere steenvruchten laat zomerfruit. Meestal afkomstig uit Nederland, maar ze worden ook ingevoerd uit bijvoorbeeld Frankrijk. Pruimen kun je met schil eten. Ze smaken lekker zoet. Wassen en steeltje verwijderen is voldoende. Op een koele plek kun je pruimen tot 5 dagen goed houden.

  • door yoghurt, kwark en vla
  • in gebak
  • halveren, rollen in plakjes bacon en onder de grill knapperig laten worden
  • in compote
  • bakken in bladerdeeg
Sharonfruit
Sharonfruit

Sharonfruit is een veredelde kakisoort. De naam komt van het dal in Israël waar men deze vruchten kweekt. Het zoete oranje vruchtvlees bevat geen pitten. De vrucht kan zowel hard als zacht worden gegeten. Eet de sharon als een appel of halveer de vrucht en lepel hem uit. Je kunt de sharon tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

  • gratineren met geitenkaas
  • in een vruchtensalade met kiwi
  • in een salade met noten en kaas
  • als voorgerecht met parmaham
Sinaasappels
Sinaasappels

Sinaasappels zijn de bekendste onder de citrusvruchten. Deze zoete tot zoetzure vruchten komen onder andere uit Spanje, Marokko en Zuid-Afrika. Als sinaasappels in die landen aan de bomen hangen, zijn ze geelgroen van kleur. Door koude temperaturen ?s nachts kleurt de schil oranje. Het verschil tussen pers- en handsinaasappels is dat perssinaasappels wat sappiger zijn en meer vezelig vruchtvlees hebben. Dat maakt ze minder geschikt om zo te eten. Handsinaasappels moet je pellen voor het eten. Dit gaat gemakkelijk als je de vrucht tussen je handen rolt tot de schil losser gaat zitten. Je kunt sinaasappels op een koele plek lang bewaren. De schil is aromatisch en kun je raspen voor gebruik in deeg voor taart of cake.

  • uitpersen en eventueel mengen met ander sap
  • in pudding en vla
  • plakken bakken in een grillpan, lekker bij ijs
  • partjes bij gebakken vis
Stoofperen
Stoofperen

Stoofperen komen meestal uit Nederland en moet je voor gebruik koken, anders zijn ze niet lekker. Schil de peren en snijdt ze eventueel in helften of partjes. Kook ze daarna met water of rode wijn, suiker en eventueel (een pijpje) kaneel. Sommige soorten kleuren rood tijdens het koken (Gieser Wildeman, Brederode). Gekookte stoofperen zijn zacht en zoet van smaak. Stoofperen zijn enkele weken houdbaar op een koele plaats.

  • als toetje met een beetje vla
  • bij rundvlees en wild
Aardbeien
Aardbeien

De aardbei heet niet voor niets zomerkoninkje. Want juist in de zomermaanden zijn aardbeien in Nederland volop verkrijgbaar en dan ook het lekkerst van smaak. In andere maanden komen ze vooral uit Spanje of van nog zuidelijker. Eigenlijk is een aardbei een schijnvrucht. De kleine pitjes aan de buitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes. Was aardbeien voor gebruik voorzichtig in koud water en verwijder daarna pas de kroontjes. Je kunt aardbeien 1?3 dagen in de koelkast bewaren.

  • in salades met ijsbergsla, nootjes, geitenkaas en een dressing van balsamico-azijn
  • roerbakken in een klein beetje olie en bestrooien met peper
  • aan een satéprikker dopen in gesmolten chocolade
  • shake van gepureerde aardbeien, banaan en sinaasappelsap
  • in plakjes op brood of beschuit