Groentewijzer

Tomaat
Tomaat

Deze aromatische rode vruchtgroente is zeer veelzijdig. Bekende soorten zijn de gewone tomaat, de vleestomaat, de kerstomaat en de pruimtomaat. Tegenwoordig zijn er ook gele en oranje tomaten verkrijgbaar. Verwijder het kroontje en snij de tomaat in plakjes of stukjes. Je kunt het vel verwijderen door een tomaat met een scherp mes in te kruisen en onder te dompelen in kokend water. Bewaar tomaten nooit in de koelkast, anders gaat veel van de smaak verloren. Tomaten zijn enkele dagen houdbaar. Gepelde tomaten en gepureerde tomaten zijn ook in blik of pak te koop. De meeste tomaten zijn uit Nederland afkomstig.

  • kerstomaatjes met een dipsausje bij de borrel
  • in salade Caprese met mozzarella en basilicum
  • in een pastasaus met geruld gehakt, ui en knoflook
  • uithollen en vullen met zalm- of selderiesalade
  • op een tosti
  • in de soep
  • halveren, bestrijken met olie en 4-5 minuten grillen
Tuinbonen
Tuinbonen

Tuinbonen zijn de zaden van een grote viltachtige peul, met een lekkere zachte smaak. Verse tuinbonen zijn er alleen in de zomer. Dop de tuinbonen vlak voor gebruik, anders kleuren ze bruin. Open voor gebruik de peulen door met twee duimen op de bolle kant van de peul te drukken. Duw de tuinbonen uit de peul. Kook de bonen ca. 15 minuten. Voeg aan het kookwater een scheut melk toe, dan blijven de bonen mooi blank. Je kunt tuinbonen ook ‘dubbel doppen’, door na het koken het stugge velletje te verwijderen. Er komen dan helgroene boontjes te voorschijn, met een verfijnde smaak. Tuinbonen zijn in de koelkast 2-3 dagen te bewaren. Ze zijn ook in blik, pot en diepvries verkrijgbaar. Tuinbonen komen uit Spanje en Nederland.

  • serveren met mosterd- of tomatensaus
  • met fijngehakt bonenkruid
  • met blokjes (rauwe) ham en ui
  • in salade met komkommer en reepjes kip
  • in rauwkostsalades
Tuinkers
Tuinkers

Tuinkers is het plantje van pas ontkiemd zaad. Het wordt ook wel sterrenkers of bitterkers genoemd. De smaak is lekker pittig en lijkt een beetje op mosterd. Tuinkers in bakjes met voedingsbodem zijn ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Knip de plantjes voor gebruik van de voedingsbodem en was ze in een zeef. Herkomst?

  • op brood, bijvoorbeeld op een boterham met oude kaas of paté
  • in salades
  • in een omelet
  • als garnering, bijvoorbeeld bij vis
Uien
Uien

De gele ui is de meest gangbare ui. Hij heeft een goudgele schil en is van binnen wit. Het vruchtvlees is stevig en heeft een pittige smaak. De gele ui is zeer veelzijdig. Hij is geschikt om mee te koken, stoven of bakken. Uien passen bij vele gerechten, soepen en sauzen. Een paar ringen rauwe ui geeft pit aan een salade of een hamburger. Er zijn ook rode uien, bosui en sjalotjes te koop. Op een koele plaats zijn uien enkele weken houdbaar. De meeste uien worden in Nederland geteeld.

  • zacht smoren en gebruiken als vulling in hartige taart
  • fijnsnipperen en verwerken in salades
  • gebruiken in soep
  • roerbakken met peultjes, paprika en currypasta
Veldsla
Veldsla

Deze zacht smakende slasoort wordt ook wel ‘ezelsoren’ genoemd. De frisgroene blaadjes zijn lepelvormig en groeien in rozetjes. Verwijder voor gebruik de wortelvoetjes en was de sla. Veldsla kan in een plastic zak met gaatjes nog enkele dagen in de koelkast worden bewaard.

  • in salade met stukjes hardgekookt ei
  • in salade met stukjes appel en hazelnoten
  • in stamppot met ananas
  • op een broodje met verse roomkaas en partjes sinaasappel
  • in salade met wortel of rode bieten
Venkel
Venkel

Venkel is de verdikte stengelvoet van een venkelplant. De vorm van de knol varieert van plat tot bolrond. Het fijne venkelgroen bovenaan de knol kun je gebruiken voor garnering. De smaak is anijsachtig, een beetje zoet, maar toch pittig. Door verhitting wordt de smaak zachter. Verpakt in plastic folie is venkel 1-2 weken in de koelkast houdbaar. Snij de onderkant weg en verwijder de stengels en het fijne bladgroen. Haal eventuele bruine stukken weg. Snij de venkel in stukjes of plakjes. Venkel kun je koken, stoven of roosteren. Venkel komt in de zomermaanden uit Nederland, de rest van het jaar uit Spanje of Italië.

  • gekookt serveren met tomatensaus en pasta
  • venkelbladeren vullen met een salade van fijngesneden venkel, sinaasappel en kaas
  • fijngeraspte venkel met een vinaigrette en parmezaanse kaas
  • smoren met een scheutje wijn
Waspeen
Waspeen

Waspeen is gewassen bospeen, waarvan het loof is verwijderd. Deze wortelen zijn ook geraspt en als (uitgestoken) bolletje verkrijgbaar. In de koelkast is waspeen ongeveer een week houdbaar. Waspeen is klaar voor gebruik en kan zo de pan in. Waspeen is ook lekker als knapperig tussendoortje. Waspeen komt uit Nederland of wordt uit Spanje ingevoerd.

  • roerbakken met prei, taugé, knoflook en ui
  • roerbakken met champignons
  • met een dipsausje bij de borrel
  • in salade met nectarine en rozijnen
Winterpeen
Winterpeen

Winterwortel is een echte bewaarwortel. Op een koele plaats is de groente enkele weken houdbaar. Snij voor gebruik een plakje van de boven- en onderkant. Schil en was de wortel daarna. Winterwortel is met ui als pakket voor stamppot peen en uien ook kant-en-klaar gesneden verkrijgbaar.

  • dikke plakken uithollen en vullen met kerriesalade borrelhapje
  • in soep
  • gekookt met gebakken ui
  • in gemengde groentengerechten
Witlof
Witlof

Witlof zijn blanke stronkjes met een licht bittere smaak. Witlof wordt in het donker gekweekt, waardoor de groente mooi wit blijft. Verpakt in een papieren of plastic zak met gaatjes is witlof ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en snij een stukje van de onderkant. Snij de kegelvormige ‘pit’ weg, was de lof en snij deze eventueel in stukjes. Besprenkel voor salades gesneden witlof direct met citroensap om verkleuring te voorkomen. Er is ook roodlof en radicchio (paarsrode kropjes) te koop. Witlof komt uit Nederland of België.

  • in salades met mandarijn, banaan en rozijnen
  • in salade met appel en walnoten
  • stoven met kerriepoeder en stukjes ananas
  • roerbakken met crème fraîche en champignons
  • gekookte struikjes rollen in ham en kaas en in de oven gratineren
Witte kool
Witte kool

Witte kool is een ronde kool. Het is een zogenaamde sluitkool, wat betekent dat de bladeren niet open staan. Door zijn stevige structuur is het een goede bewaarkool, die op een koele plek wel enkele weken houdbaar is. De smaak is vrij neutraal. Verwijder voor gebruik de buitenste lelijke bladeren, snij de kool in vieren en snij de stronk eruit. Spoel de parten onder de kraan en snij de kool in repen. Hou de kooktijd kort: 10-15 minuten is genoeg. Tegenwoordig is ook panklaar gesneden witte kool verkrijgbaar.

  • roerbakken en serveren met pindasaus
  • roerbakken met paprika, tomaat, sambal en ketjap
  • gestoofd met pompoen
  • meebakken met nasi
  • in salade met wortel en een dressing van yoghurtmayonaise, suiker en citroensap
Zuurkool
Zuurkool

Zuurkool is fijngesneden witte kool, die door gisting is omgezet in zuurkool. Daarvoor worden de koolreepjes vermengd met pekel. Hierdoor worden de natuurlijke suikers in de kool omgezet in zuur. Tegenwoordig is er ook zuurkool met toevoegingen verkrijgbaar, zoals wijnzuurkool, kerriezuurkool en kruidenzuurkool. Giet de zuurkool af (niet afspoelen, daarmee spoel je vitamines weg) en snij de kool eventueel wat fijner. Reken op 200 gram per persoon. Zuurkool komt uit Nederland of Duitsland.

  • in salade met banaan en rozijnen
  • in salade met peer en mandarijn
  • in stamppot met ananas
  • roerbakken met tomatenpuree en paprikapoeder of goulashkruiden
  • op brood met kaas of worst
Amsoi
Amsoi

Amsoi bestaat uit lichtgroene, tamelijk ruwe bladeren. Het blad lijkt op dat van raapstelen, maar dan groter. De smaak is een tikje bitter en pittig. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat amsoi familie is van de mosterdplant! Amsoi wordt regelmatig in Surinaamse gerechten gebruikt. Deze groente is enkele dagen in de koelkast houdbaar. Was de bladeren, laat ze goed uitlekken en snij ze in reepjes. Amsoi wordt geteeld in?

  • bereiden in de magnetron met knoflook en sojasaus
  • roerbakken in de wok met garnalen
  • bakken met kerriepoeder, knoflook en rundergehakt
Andijvie
Andijvie

Andijvie is een groene bladgroente met een licht bittere smaak. Het is een kwetsbare groente, die het liefst zo snel mogelijk na aankoop moet worden gegeten. Verpakt in een plastic zak met gaatjes kan andijvie enkele dagen in de koelkast worden bewaard. Krulandijvie of frisee is een variëteit met lichtgroene gekrulde bladeren. Deze variant is heel lekker en decoratief in salades. Was de krop in zijn geheel, snij het blad in reepjes en laat ze goed uitlekken. Reken op 300-350 gram per persoon voor gekookte andijvie en 100 gram per persoon voor salades. Andijvie komt uit eigen land, maar wordt ook aangevoerd uit onder andere Italië, Frankrijk en Spanje.

  • stamppot rauwe andijvie met reepjes zongedroogde tomaat
  • roerbakken met ui en serveren met pindasaus
  • als salade met uitgebakken spekjes en fijngesnipperde ui
  • andijviesalade met partjes sinaasappel en appel
  • gestoomd met appel
Asperges
Asperges

Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Witte asperges groeien onder de grond, dus in het donker. Groene asperges zijn juist in het licht gegroeid. De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma. Groene asperges zijn wat sterker van smaak.

Snij voor gebruik een stuk van de onderkant af. Witte asperges moeten, vanaf de kop, met een dunschiller of aspergeschiller worden geschild. Groene asperges hoef je niet te schillen. Kook asperges in ruim water. De groente is gaar wanneer de onderkant zacht is. Een andere manier: doe asperges met een beetje zout en koud water in een pan. Laat het water aan de kook komen en zet het vuur uit. Laat de asperges in het kookvocht afkoelen. Dit kun je van te voren doen. Als je de asperges nodig hebt, hoef je het water alleen nog maar aan de kook te brengen en de asperges uit de pan te halen. Asperges komen uit eigen land (vooral in mei en juni), maar ook uit bijvoorbeeld Spanje. Gewikkeld in een vochtige theedoek zijn asperges 2 à 3 dagen in de koelkast houdbaar.

  • koken en serveren met gekookte eieren, ham en krieltjes
  • roerbakken met tuinkruiden
  • koud in salades met sinaasappel
  • taartjes van bladerdeeg, kaas en asperges als hapje
  • gebruik de schillen en de onderkant van de asperges voor het trekken van een lekkere bouillon.
Aubergine
Aubergine

De aubergine is een langwerpige vruchtgroente met blank, sponzig vruchtvlees. Het meest bekend is de dieppaarse aubergine, maar er zijn ook witte, gele en gestreepte varianten. De heerlijke mediterrane smaak komt vooral tot zijn recht als aubergine wordt geroosterd, gebakken of gestoofd. Bewaar aubergines niet in de koelkast, maar op een koele plaats, bijvoorbeeld in een voorraadkast. Dan zijn ze enkele dagen houdbaar. Was de aubergine voor gebruik, verwijder het kroontje en snij hem in plakjes of blokjes. Aubergines groeien in Nederlandse kassen, maar worden ook aangevoerd uit onder meer Frankrijk en Italië.

  • plakken door beignetbeslag halen en frituren
  • vullen met gehakt of rijst en gaarstoven in tomatensaus
  • in de lengte in plakken snijden, met (olijf)olie bestrijken en onder de grill of in de grillpan
Bleekselderij
Bleekselderij

Bleekselderij zijn de jonge, lichtgroene stengels van de selderijplant. Elke klassieke Italiaanse tomatensaus begint met het fruiten van het gouden trio: een fijngehakt uitje, worteltje en stengel bleekselderij. Tegenwoordig staat bleekselderij, met zijn frisse smaak, vooral bekend als saladegroente. Maar bleekselderij kan ook worden gebakken, gestoofd of gekookt. In de koelkast kan deze stengelgroente ongeveer een week worden bewaard. Snij voor gebruik een plakje van de voet van de selderijstruik. Snij het eventueel aanwezige blad er af. Was de stengels en snij ze in stukjes. Bleekselderij komt uit eigen land, maar wordt ook aangevoerd uit onder andere België, Spanje en Frankrijk.

  • stukken vullen met paté of zachte kaas
  • reepjes in een salade met appel, aardappel en zure room
  • stukken in plakjes kaas en ham rollen en even gratineren in de oven
  • roerbakken met wortel
  • in salade met ananas
Bloemkool
Bloemkool

Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Het is door zijn milde, toegankelijke smaak een van de meest populaire groenten in Nederland. De meest bekende is de witte bloemkool. Deze blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei is afgedekt met blad. Naast de witte bloemkool is er ook een groene en paarse variant. Verwijder voor gebruik de bladeren en snij de dikke stronk er uit. Snij de bloemkool in roosjes, was deze en kook ze in 5 à 8 minuten gaar. Bloemkool is, verpakt in een open plastic zak, in de koelkast ongeveer een week houdbaar. De groente komt uit Nederland, maar ook uit onder meer Frankrijk en Italië.

  • verwerken in hartige taart
  • serveren met kerrie- of tomatensaus
  • blancheren, door beignetbeslag halen en frituren
  • roosjes serveren met een dipsaus als hapje
Boerenkool
Boerenkool

De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk “chou frisee” (kool met krulletjes). Boerenkool is in de wintermaanden volop voorgesneden uit de koeling verkrijgbaar. Deze panklare boerenkool is 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Het hele jaar door is boerenkool diepgevroren verkrijgbaar. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst en andere hartige producten. De kool slinkt tijdens het koken, maar laat weinig vocht los. Voeg dus voldoende water toe bij het koken. Boerenkool komt met name uit eigen land. Nederland is nog het enige land waar boerenkool op grote schaal wordt geteeld.

  • in stamppot met gebakken appel en geraspte kaas
  • in een ovenschotel met laagjes aardappelpuree, tomatensaus en kaas
  • roerbakken met ui en tomatensaus, serveren met aardappelpuree
Bospeen
Bospeen

Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Met het loof is bospeen ongeveer 4 dagen in de koelkast houdbaar. Was de wortels voor gebruik en snij een plakje van de onder- en bovenkant. Bospeen smaakt lichtzoet. Ze combineren heel goed met andere lentegroenten, zoals peultjes of doperwtjes. Afkomstig uit Nederland, maar ook uit Spanje.

  • in salade met sinaasappel, rozijnen en geraspte kokos
  • plakjes in groente- en tomatensoep
  • roerbakken met andere groenten
  • in rauwkostsalades
  • met een dipsaus als tussendoortje of hapje
Broccoli
Broccoli

Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger. Snij voor gebruik de onderkant van de steel. Schil de steel en snij deze in plakjes. Verdeel de rest van de broccoli in roosjes. Bewaar de groente 2 à 3 dagen in de koelkast, verpakt in folie. Broccoli komt uit eigen land, maar ook uit bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk.

  • roerbakken met ui en champignons
  • verwerken in lasagne of pastagerecht
  • blancheren en verwerken in een salade met hardgekookt ei en tomaat
  • gepureerd toevoegen aan bouillon voor een heerlijke soep
  • serveren met gesmolten oude kaas of brie
Champignons
Champignons

Champignons zijn paddenstoelen met een ronde witte hoed en een vrij neutrale smaak. Naast de witte champignon zijn er tegenwoordig ook bruine kastanjechampignons, grotchampignons en porto bello’s. Maak champignons schoon met een doekje of borsteltje, snij de onderkant van het steeltje en snij de champignons daarna in plakjes. Champignons worden in eigen land gekweekt. Champignons in blik, glas en diepvries zijn altijd handig om in huis te hebben.

  • roerbakken met doperwtjes en paprika
  • plakjes in salades
  • als vulling van een omelet
  • dippen in de kaasfondue
  • door beignetbeslag halen en frituren, lekker met een dipsaus
  • in een romige saus bij pasta of gebakken vlees
Chinese kool
Chinese kool

Chinese kool bestaat uit een lichtgekleurde, langwerpige krop. De groente heeft een minder sterke koolsmaak dan bijvoorbeeld witte of groene kool. Chinese kool smaakt prima in Oosterse, maar ook Europese gerechten. Was de groente voor gebruik en snij hem daarna in repen. Je kunt Chinese kool roerbakken, bakken en koken of rauw in een salade verwerken. Chinese kool groeit in Nederlandse kassen, maar komt ook uit Aziatische landen, Israël en Spanje.

  • roerbakken met taugé, knoflook en sojasaus
  • in een salade met partjes mandarijn, banaan en een dressing van kwark
  • stoven en serveren met kerriesaus
  • in groentesoep
Courgette
Courgette

De groene en langwerpige courgette zijn de meest bekende, maar er zijn ook gele, witte, ronde en gestreepte varianten. De groente is familie van de komkommer en heeft een zachte, neutrale smaak. Was courgette voor gebruik en snij het kroontje er af. Schillen is niet nodig. Bewaar de groente niet in de koelkast, maar op een koele plaats zoals een voorraadkast. Courgettes groeien in Nederlandse kassen, maar komen ook uit Zuid-Europese landen.

  • dunne plakjes op pizza
  • roerbakken met paprika, aubergine en knoflook
  • vullen met gehakt of rijst
  • ovenschotel van plakjes courgette en tomaat en eieren losgeklopt met geraspte kaas
  • gepureerd in soep
  • lange plakken bestrijken met olijfolie en grillen in de grillpan of op de barbecue
IJsbergsla
IJsbergsla

IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. De naam komt uit Amerika, omdat men daar vond dat het net leek of de knapperige bladeren bevroren waren. Verpakt in plastic folie is de sla ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Voor gebruik de sla wassen en in reepjes snijden. De grote stevige bladeren kunnen ook worden gevuld. IJsbergsla is in het seizoen van Hollandse bodem, buiten het seizoen komt deze vaak uit Spanje.

  • in salade met perzik en peer
  • in salade met meloen en garnalen
  • door aardappelpuree met blokjes kaas
  • als onderdeel van de vulling in een Mexicaanse tortilla
  • huzaren- of tonijnsalade rollen in grote bladeren ijsbergsla
Knolselderij
Knolselderij

Stevige knol van de selderijplant met een milde kruidige smaak. Knolselderij groeit onder de grond. De knollen zijn bruingeel van kleur en soms zit er nog blad aan, het vruchtvlees is licht van kleur. Snij voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij ze in reepjes of blokjes. Op een koele plaats is knolselderij zonder loof enkele weken houdbaar. Deze groente komt vooral uit eigen land.

  • stoven met blokjes winterwortel
  • gekookt serveren met kerrie-, mosterd- of tomatensaus
  • dunne reepjes in salade met walnoten, appel en een dressing van yoghurtmayonaise
  • gekookt bestrooien met kaas en gratineren in de oven
  • blokjes in groente-, tomaten- of erwtensoep
  • gepureerd met aardappels, lekker bij wild
Komkommer
Komkommer

De langwerpige, groene komkommer is door zijn frisse smaak een van de meest populaire saladegroenten in ons land. Maar komkommer kan ook worden gestoofd en gebakken. Bewaar komkommers niet in de koelkast. Was de komkommers voor gebruik en snij een stukje van de uiteinden. Je kunt komkommer zowel geschild als ongeschild gebruiken. De groente groeit in Nederlandse kassen, maar wordt ook uit Zuid-Europese landen aangevoerd.

  • in salade met bolletjes meloen
  • roerbakken met kerrie
  • dipsaus van geraspte komkommer, knoflook en Griekse yoghurt
  • in salade met tomaat, ui, olijven en feta
  • plakjes op een boterham met pindakaas of kaas
  • op broodje met ham, ei en tomaat
Koolraap
Koolraap

Koolraap groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond. De groente wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. De smaak is dan iets zoet. Snij voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij ze in blokjes. Op een koele plaats is koolraap enkele weken houdbaar. Aangesneden knollen zijn verpakt in plastic folie enkele dagen in de koelkast houdbaar. Deze groente komt uit eigen land.

  • in blokjes koken met spekjes en ui
  • pureren met een klontje boter, room en/of geraspte kaas
  • in stamppot met rauwe andijvie
  • gekookt met mosterd-, kerrie- of kaassaus
  • gekookt met een beetje kaneel en suiker
  • stoven in room, citroensap en Italiaanse kruiden
Koolrabi
Koolrabi

Deze groente is de verdikte stengel van een koolplant en groeit boven de grond. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger. Snij voor gebruik de stengels van de knollen. Schil de knollen, snij ze in plakken en vervolgens in blokjes of repen. Verpakt in vershoudfolie is de groente ongeveer 5 dagen in de koelkast houdbaar. Koolrabi komt onder andere uit Nederland.

  • reepjes in salade met appel en hazelnoten
  • koken met blokjes winterwortel
  • in zijn geheel koken, uithollen, vullen met ham en champignons en 20 min. in de oven
  • in salade met peer en rozijnen
  • reepjes met een dipsausje als hapje
Kousenband
Kousenband

Kousenband is een lange groene peul. De smaak is pittiger dan die van sperziebonen. Snij de puntjes van de uiteinden en was de bonen. Snij de bonen vervolgens in stukjes. Kousenband is op een koele plaats enkele dagen houdbaar. Aanvoerlanden zijn onder meer Suriname, Californië en landen in Zuidoost-Azië, maar de groente komt ook van eigen bodem.

  • koud in een salade met sesampasta, sojasaus en sesamzaad
  • roerbakken met ui, tomaat en spekjes of blokjes ham
  • gekookt mengen met gekookte worteltjes en maïskorrels
  • stoven in kokosmelk met sambal, laos en bruine suiker
Maïs
Maïs

Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graansoort. Alleen suikermaïs, met zijn zoete gele korrels, wordt als groente gegeten. Verwijder de schutbladeren en de witte draden van de maïskolf en snij de beide uiteinden af. Was de kolven en kook ze in ruim water met een schepje suiker in ongeveer 20 à 30 minuten gaar. Voeg geen zout toe, want dat maakt de korrels hard. Maïs is verpakt in folie 2 dagen houdbaar in de koelkast. Minimaïskolfjes smaken heerlijk in roerbakgerechten. Suikermaïs wordt in eigen land geteeld, maar ook aangevoerd uit landen rond de Middellandse Zee, Amerika en Afrika.

  • maïskorrels combineren met peultjes, doperwtjes of wortel
  • maïskorrels in een omelet
  • een gekookte maïskolf bestrijken met olie en deze 5 minuten op de barbecue of in grillpan roosteren
  • salade van ijsbergsla, maïs, tomaat en blokjes kaas
  • taco vullen met pittige gekruid gehakt, maïs en salsa
  • maïskolf serveren met kruidenboter
Paddenstoelen
Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn vers, verwerkt of gedroogd verkrijgbaar. Maak ze voor gebruik met een doekje of borsteltje schoon. Gedroogde paddestoelen moeten ongeveer 15-30 minuten wellen in water of wijn. Bewaar verse paddenstoelen afgedekt met plastic folie in de koelkast. Ze zijn dan enkele dagen houdbaar. Paddenstoelen worden in Nederland gekweekt, maar komen ook uit bijvoorbeeld Frankrijk. Bekende soorten zijn oesterzwammen, porto bello’s, akkerpaddenstoelen en de kastanjechampignons.

  • gebakken op een bedje van sla
  • in soepen en sauzen
  • op brood
  • op pizza?s
  • als vulling in een omelet
  • roerbakken met diverse groenten
Paprika
Paprika

Paprika’s zijn er in allerlei kleuren en vormen. De rode en gele paprika smaken wat zoeter dan de groene paprika. Was paprika voor gebruik, halveer en verwijder de zaadlijsten, de zaadjes en de steelaanzet. Bewaar paprika’s nooit in de koelkast. Op een koele plaats zijn ze enkele dagen houdbaar. Paprika’s groeien in Nederlandse kassen, maar worden ook aangevoerd uit bijvoorbeeld landen rond de Middellandse Zee.

  • vullen met gehakt of rijst en in de oven gaar laten worden
  • in salades met diverse kleuren paprika
  • roosteren in de oven, afdekken met plastic folie en dan vel verwijderen
  • stukken aan spiesjes op de barbecue
  • reepjes op een boterham met kaas of ham
  • roerbakken met gekookte spruitjes en blokjes ham
  • op pizza
Peultjes
Peultjes

Peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig peulvruchten. Was de groente voor gebruik en snij een puntje van de uiteinden. Peultjes kook je in 3 à 5 minuten gaar. Bewaar peultjes in een plastic zak met gaatjes. Ze zijn dan 1-2 dagen houdbaar. Peultjes komen uit eigen land, maar ook uit onder meer Spanje en Afrikaanse landen.

  • koken of roerbakken met plakjes bospeen
  • roerbakken met ui en taugé
  • in groentesoep
  • in salade met blokjes gekookte aardappel en blokjes kaas
Prei
Prei

Prei is een aromatische, pittige groente met lange witte stelen en groen schutblad. Er is winter- en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger. Snij voor gebruik een stukje van de onderkant en verwijder de buitenste bladen. Een methode om prei te wassen is de stengel te halveren en onder stromend water schoon te spoelen. Vouw de bladen hierbij uiteen. Gebruik ook het groene deel van de prei, dit bevat veel vitamines en mineralen. Prei kan worden gekookt, gestoofd en gebakken. De groente komt voornamelijk uit Nederland.

  • dunne ringen in salade met appel, gekookte ei, rozijnen en een kwarkdressing
  • roerbakken met doperwtjes en taugé, lekker met pinda?s
  • in pastagerechten en op pizza
  • roerbakken met champignons
  • in hartige taart van bladerdeeg, plakjes ham en kaas
  • in soep met kikkererwten
Rabarber
Rabarber

Rabarber heeft prachtig rode lange stelen. Deze friszure groente wordt bijna altijd verwerkt tot compote of zoete nagerechten. Snij voor gebruik een stukje van de boven- en onderkant. Was de stelen en snij ze daarna in stukken. Kook de rabarber in 10 minuten gaar. Voeg pas na het koken suiker toe, want dan is er minder nodig. Rabarber is enkele dagen in de koelkast houdbaar. Overigens is rabarbercompote ook kant-en-klaar in potjes verkrijgbaar. Rabarber komt voornamelijk uit Nederland.

  • mengen met vanillevla of yoghurt
  • op brood met een laagje kwark
  • als nagerecht op een laagje lange vingers met een bolletje ijs
  • samen met aardbeien onder een kruimeldeeg (crumble)
  • met een kop van stijfgeklopt eiwit in de oven even bruin laten worden
Radijs
Radijs

Lekker pittig, die kleine rode radijsjes! Het zijn wortels van de radijsplant, die meestal rauw worden gegeten. Er zijn ook witte en roodwitte varianten. Was radijs voor gebruik en snij een stukje van de boven- en onderkant. Zonder loof zijn radijsjes ongeveer een week in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Radijs komt uit eigen land, maar wordt ook aangevoerd uit onder andere Frankrijk, Italië en Duitsland.

  • in plakjes mengen met verse tuinkruiden en kwark, lekker als broodbeleg
  • als borrelhapje met een dipsausje of bestrooid met een beetje zout
  • in salade met blokjes appel en kaas
  • in salade met komkommer
Rettich
Rettich

Een langwerpige witte wortel met een pittige smaak. Deze groente is familie van de radijs en wordt meestal rauw gegeten. Was en schil rettich voor gebruik. Snij de wortels in plakjes of reepjes. Zonder loof is rettich ruim een week in de koelkast houdbaar. De groente komt uit eigen land, maar ook uit onder meer Frankrijk, Spanje en Duitsland.

  • in plakjes op een boterham met kaas
  • in reepjes met rauwe andijvie en uitgebakken spekjes als salade
  • in reepjes met een dipsaus als hapje
Rode bieten
Rode bieten

Rode bieten zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Er zijn zomer- en winterbieten. Zomerbieten zijn kleiner en worden verkocht met het loof er nog aan. Verwijder van rauwe biet het loof en kook ze in 20-25 minuten gaar. Gekookte bieten hoeven alleen nog maar te worden geschild en gestoofd. Ze kunnen ook in salades worden verwerkt. Zomerbieten met loof zijn in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Winterbieten zijn meerdere weken op een koele plaats houdbaar. Gekookte bieten zijn 2 dagen in de koelkast houdbaar. Bieten komen onder andere uit Nederland en Spanje.

  • in een salade met aardappel en appel
  • in stamppot
  • in rauwkostsalades
  • stoven met ui
  • gepureerd in soep met zure room

 

Rode kool
Rode kool

Er is zomer- en winter rode kool. Ook worden er kleine 1 of 2-persoons kooltjes geteeld. Rode kool is voorgesneden, in pot, diepvries en als hele kool verkrijgbaar. Overgiet voor salades fijngesneden rode kool met kokend water. Het echte rauwe is er dan van af. Een hele rode kool is op een koele plaats enkele weken houdbaar. Bewaar aangesneden kool verpakt in plastic in de koelkast.

  • roerbakken met tutti frutti
  • kook stukjes ananas en rozijnen mee
  • geraspt in salade met banaan en een yoghurtdressing met sinaasappelsap
  • gekookt met gebakken plakken appel
Savooiekool of groene kool
Savooiekool of groene kool

Savooiekool is een dichte, donkergroene koolsoort met gebobbelde bladeren met gekrulde randen. Er is gele en groene savooiekool. De laatste wordt wel groene kool genoemd. Savooiekool heeft een stevige koolsmaak. Vaak is deze kool ook kant-en-klaar gesneden verkrijgbaar. Bewaar hele kolen op een koele plaats. Parten en kant-en-klaar gesneden savooiekool zijn beperkt houdbaar in de koelkast. Savooiekool is meestal afkomstig uit Nederland.

  • bladeren oprollen met plakjes ham en kaas en in de oven in bouillon of tomatensaus gaarstoven
  • roerbakken met ui, sperziebonen en tomaat
  • kort koken en mengen met gebakken ui en kerrie
  • gekookt serveren met geraspte kaas
Schorseneren
Schorseneren

Schorseneren zijn lange dunne wortels met een bruine schil. De smaak lijkt op die van asperges. Schorseneren worden daarom ook wel “armeluisasperges” genoemd. Borstel de wortels voor gebruik onder stromend water schoon. Kook ze vervolgens in de schil gaar, laat ze iets afkoelen en stroop de schil er af. Snij de schorseneren daarna in stukken. Op een koele droge plaats zijn de wortels enkele weken houdbaar. Schorseneren komen vaak uit Nederland.

  • koud in een salade met partjes sinaasappel
  • als asperges met gekookt ei, boter en ham
  • met prei en roomsaus
  • in soep
  • met kaassaus
  • met gebakken ui, paprika en champignons
Slasoorten
Slasoorten

Er zijn heel veel soorten sla te koop. Voorbeelden zijn botersla, eikenbladsla, rucola, lollo rosso, ijsbergsla en little gem. Voorgesneden slamengsels zijn volop verkrijgbaar. Kroppen sla moet je goed wassen, goed laten uitlekken en dan snijden of scheuren. In het algemeen geldt: hoe verser de sla hoe beter de smaak. In de koelkast is de groente enkele dagen houdbaar. Sla komt uit eigen land, maar ook uit onder andere Frankrijk, België en Spanje.

  • als extra groente
  • als voorgerecht, bijvoorbeeld met warme geitenkaas en walnoten
  • bij pizza, pasta- en rijstgerechten
  • stamppot met rauwe sla
  • op brood (een blaadje sla onder het beleg houdt een boterham langer fris)
Snijbonen
Snijbonen

Snijbonen zijn lange platte bonen met een delicate smaak. Was de bonen en haal voor het snijden de punten er af. In de koelkast zijn snijbonen, verpakt in een plastic zak met gaatjes, enkele dagen houdbaar. Vaak zijn snijbonen kant- en klaar gesneden verkrijgbaar. Snijbonen komen onder andere uit Nederland en Spanje.

  • koud in salade met radijs, appel en blokjes kaas
  • roerbakken met knoflook, wortelen en shoarmakruiden
  • gekookt serveren met gebakken ui
  • serveren met mosterdsaus
Sperziebonen
Sperziebonen

De sperzieboon is een groene, langwerpige boon met een stevige “bite” en een zachte smaak. De sperzieboon wordt ook wel eens slaboon of prinsessenboon genoemd. Haricots vert is een Frans type sperzieboon, met lange, dunne rechte peulen. Er bestaan ook gele sperziebonen. Was de bonen voor gebruik, snij de puntjes er af en breek ze in stukken. Kook ze in 8-12 minuten gaar. Verpakt in een plastic zak met gaatjes zijn de bonen enkele dagen op een koele plaats of de koelkast houdbaar. Sperziebonen komen in de zomermaanden uit Nederland, de overige maanden uit Afrika of landen rond de Middellandse Zee.

  • koud in salade met tonijn, tomaat, gekookte aardappel en olijven
  • roerbakken met ui, sambal, ketjap en amandelen
  • roerbakken met ui en tomaten
  • stoven met blokjes aardappel, knoflook en kerriepoeder
Spinazie
Spinazie

Spinazie is een donkergroene bladgroente met een lekkere volle smaak. Het is een kwetsbare groente: eet het daarom het liefst op de dag van aankoop. Spinazie is 1 tot 2 dagen in de koelkast houdbaar. Was spinazie voor gebruik enkele malen in koud water en laat de groente uitlekken in een vergiet. Er is ook wilde spinazie, met een wat steviger, onregelmatiger blad. Kook spinazie met het aanhangend water in enkele minuten gaar. Spinazie uit blik, pot en diepvries hoeft alleen maar te worden opgewarmd. In het voorjaar en zomer komt spinazie uit eigen land, de rest van het jaar uit Spanje.

  • rauw in stamppot
  • rauw in salade met feta of uitgebakken spekjes
  • in hartige taart met (blauwe) kaas
  • roerbakken met ui, Italiaanse kruiden en reepjes rauwe ham, lekker met pasta
  • snelle pastasaus: diepvriesspinazie verwarmen met roomkaas en nootjes.
  • als vulling van wraps
Spitskool
Spitskool

Spitskool is een spitse witte kool soort met een zachte smaak. In de koelkast is de groente ongeveer een week houdbaar. Snij de kool in reepjes, was ze en laat ze goed uitlekken. Spitskool kun je (roer)bakken, koken en stoven. Er is ook volop voorgesneden spitskool verkrijgbaar. Spitskool komt uit Nederland of Spanje.

  • in reepjes roerbakken met Spaanse peper, cashewnoten en sojasaus
  • roerbakken met ui en kerriepoeder
  • in salade met banaan, ananas en een yoghurtdressing
  • een ovenschotel van een laagje geruld gehakt, in kerrie gestoofde spitskool en aardappelpuree
Spruitjes
Spruitjes

Spruitjes zijn kleine groene kooltjes met een licht bittere koolsmaak. Snij de onderkant van de spruitjes en verwijder eventueel de lelijke buitenste blaadjes. Kook spruitjes in ruim water (in tegenstelling tot andere groenten), dan gaat de minste vitamine C verloren. Kook spruitjes maar kort (10-15 minuten) om nare kookluchtjes te voorkomen. In een open zak of netje zijn spruitjes 3-7 dagen houdbaar in de koelkast. Spruitjes komen uit eigen land.

  • kort koken en roerbakken met tutti frutti
  • kort koken en roerbakken met tomaten en Mexicaanse kruiden, serveren in een tortilla
  • koken en kort roerbakken in kruidenboter met kerstomaatjes
  • in hartige taart met oude kaas
  • serveren met scheutje walnotenolie en stukjes walnoot
Taugé
Taugé

Taugé zijn de witte kiemen van katjang-idjoeboontjes. Deze boontjes worden uit Zuid-Afrika en Azië aangevoerd en in ons land tot ontkieming gebracht. De smaak doet denken aan Chinese kool. Taugé is 1-2 dagen in de koelkast houdbaar. Was taugé voor gebruik in ruim water en laat deze uitlekken in een vergiet. Voeg taugé pas op het laatste moment toe aan warme gerechten, om de knapperigheid te bewaren.

  • roerbakken met champignons, als vulling van een omelet of loempia
  • in nasi en bami
  • in salade met hardgekookt ei, zilveruitjes en kerriesaus
  • roerbakken met groene kool en gemberpoeder
  • toevoegen aan soep, bijvoorbeeld Chinese tomatensoep

Zie ook de Kruiden & Co wijzer