Jaap Kodde van Flevostar aan het woord

“Vakmanschap is Meesterschap”, die kreet hoor ik wel meer in  Twente.

18 augustus 2017

De “ komkommertijd” in de aardappelhandel gaat de komende week naar een soort finish, vakantiegangers komen thuis en het dagelijkse leven zal weer plaats gaan maken voor de arbeid. Het verpakken in onze traditionele verpakkingen begint weer vorm te krijgen waarbij de Tukker Tuffels we toch weer apart benoemen. Het blijft in ons aardappelwereldje toch een verpakking waar een heel verhaal achter zit. Ik ga het niet weer helemaal uitleggen, maar het bijzondere zit toch wel in de combinatie van de naam en de aardappelen in deze zakken. Twente is en blijft de regio waar de Bildtstar in ons land groot door is geworden. Het is geen geteelde streekaardappel, maar de combinatie van deze kleiaardappel op speciale kleigebieden in ons land maakt het zo bijzonder. Een iets kruimige aardappel is in dit deel van ons land zeer populair en dat moet zo blijven, de Twentenaren zijn best wel kritisch, iets kruimig is rekbaar maar het liefst geen afkokers, daar moeten we als verpakker rekening mee houden. Afkokers ligt aan de laatste fase van de groei, droog en warm weer, dat is dit jaar niet aan de orde. De aardappeloogst van de bewaaraardappelen is meestal half september, Des te beter de aardappel goed velvast, des beter is de bewaring. Ieder jaar weer komt hierbij vakmanschap waarbij meesterschap het resultaat moet zijn. “Vakmanschap is Meesterschap”, die kreet hoor ik wel meer in  Twente.