Jaap Kodde van Flevostar aan het woord

Het is tijd voor aardappelen met het koude weer.

09 februari 2018

Het koude puur Hollandse weer geeft voor de schaatsliefhebbers enige hoop dat de schaatsijzers voor natuurijs nog uit het vet moeten. Al hoewel de laatste weerberichten niet gunstig zijn voor de ijspret. Lekker gezond in de buitenlucht en dan ’s avonds een dampende stamppot op tafel, dat is oer Hollands. Maar we weten het allemaal, ons klimaat veranderd, zullen we over vijftig jaar nog wel vrieskou in ons klimaat hebben? Ik kan u daar geen antwoord opgeven, kijken we naar Noord Amerika waar de winter de laatste maanden keihard toeslaat is de opwarming van de aarde niet aan de orde, veel hangt af van de straalstromen die moeilijk te voorspellen zijn. Als we verder kijken naar de grilligheid van de natuur met sneeuwval in Spanje en de laatste weken in de Balkan temperaturen  van + 17 graden Celsius. Al deze grilligheden van de natuur heeft grote invloed op ons eetpatroon. In de export van de aardappelen voor de consumptie hoor je dat regelmatig en vooral in Europa. Hoe aardappelen in de Balkan worden geconsumeerd weet ik niet zo goed, ik denk dat onze Belma dat beter weet. Vandaag hebben we de eerste aardappelen naar haar vaderland Bosnië van deze winter geëxporteerd toch voor Belma een punt om te vermelden en laten we hopen dat daar de winter nog enige weken toeslaat dat helpt ook daar in de aardappelconsumptie.