Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Hete bliksem ovenschotel lekker of niet?

26 oktober 2018

Het gaat niet snel, maar de temperatuur gaat nu toch richting een normale en dat betekent dat we ons eetpatroon toch ook gaan aanpassen. Ik kwam op internet de ovenschotel “Hete bliksem” tegen. Lekker veel aardappelen gepureerd, zure appels, zoete appel, een ui, appel voor de garnituur, boter en gehakt en een laagje appelmoes op de bodem van de schotel. Voor mijn gevoel eet een westerling uit ons land dit niet zomaar, het noorden en oosten lijkt me wel. Of eet alleen de oudere garde hete bliksem? Ik heb er geen antwoord op. De verschillen in de Hollandse eetgewoonten zijn best wel groot. Ook vroeger wel. We weten dat Bartje uut Drenthe geen bruune bonen lustte, terwijl het op het Zeeuwse land juist een geliefde groente was. Bekend uit de geschiedenis is het Leidens ontzet, waar ieder jaar de aandacht is voor de haring met wittebrood en hutspot. Kijken we nu naar de actuele situatie in onze  aardappelbranche, dan zien we dat ondanks de dure prijzen de verwerking van aardappelen op volle toeren blijft draaien, betekent dit dat onze Hollandse pieper van oogst 2018 snel uitverkocht zal zijn? We gaan een spannende winter tegemoet zullen we maar zeggen, waarin we de aardappeleters uit omstreken zo langs als mogelijk is blijven bedienen met de aardappelen.