Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Decembermaand feestmaand, je komt het in vele folders en magazines tegen.

06 december 2018

Decembermaand feestmaand, je komt het in vele folders en magazines tegen. De “Sinterklaassnoeperij” hebben we weer achter de rug en het lichtjesfeest van de kerstdagen gaat in vol ornaat van start. De plannen voor de kerstdagen worden of zijn al gemaakt waarbij, wat we gaan eten in familie of vriendensfeer. De retail, groente en fruitspeciaalzaken, marktkooplieden, bakkers, slagers en horeca gaan de consument weer op de gedachten brengen wat op de menu staat. In de kerstfolders komt het woord vers zeer veel voor, het woord vers is in de voedingssector een algemeen woord geworden. Bij vers hoort een korte keten, denk daarbij aan een kreet “van boer naar bord” of “vers van het mes”. Bij juist die korte keten hoort wat we in eigen land produceren waarbij de kasgroenten niet weg te denken zijn. Mede door constante innovatie in de kassenteelt in ons land zorgt voor een goed aanbod van producten en kassencomplexen met nieuwe technieken van klimaat beheersing laat een groei zien van kassenteelt. De aardappel is in het voorjaar een zeer klein kas product en ook een dure teelt. In deze feestmaand is de pieper zeker niet weg te denken, zelfs in de tijd van de feestdagen is een heerlijke eigengemaakte stamppot ook een feest. En als ik het beroemde schilderij, de aardappeleters  van Vincent van Gogh zie kan het best weleens zijn dat de donkere kleuren in het schilderij een kerstsfeer van die tijd is.