Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De temperaturen zakken weer rond het vriespunt, dus wordt het tijd voor stamppot!

14 december 2018

Deze week kwam ik in Dronten een slager tegen, ik vroeg of dat het met de kerstdagen voor de deur het in de slagerij wel spitstijd is. Het antwoord was bevestigend dat de komende weken overuren gedraaid worden. Niet alleen de komende weken worden druk was zijn antwoord, ook de afgelopen weken was het spitsuur. De consument volgt de weervoorspellingen tijdens het journaal goed, de temperaturen liggen de laatste weken regelmatig rond het vriespunt, waardoor de vraag naar rookworsten met de dag wel verviervoudigd is. Goed om te horen, de Hollandse traditie van stamppotten met (rook)worsten leeft weer. We hebben met dit weer meer energie nodig en we hebben die energie in ons land voldoende tot onze beschikking. Korte lijnen in de voedselketen kunnen we hier ook weer bij benoemen. Ook al zijn de aardappelen aan de prijs, we hebben voor onze eigen nationale voedselvoorziening voldoende. Toch zien we de spanning in de aardappelmarkt toenemen want bepalend blijft de vraag van de industrie die erg gericht is op de export over de gehele wereld. De pijpen van de frietfabrieken roken onverminderd door. Maar geniet u maar lekker van die worsten met een heerlijke Hollandse pieper in deze donkere dagen voor de kerst.