Physalis, ook wel bekend als Kaapse kruisbes

De vrucht is een kleine ronde bes, ongeveer de grootte van een knikker, vol kleine zaadjes.

01 september 2015

Physalis komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. De vrucht is verwant aan de tomaat, maar helemaal niet aan de kruisbes of de Chinese kruisbes terwijl de gemeenschappelijke naam wel doet vermoeden. Rijpe physalis is felgeel en zoetzuur, waardoor het een ideaal ingrediënt is voor taarten en voor het maken van jam.

Physalis is jaarrond verkrijgbaar. Belangrijkste voedingsstoffen zijn calcium, ijzer, vitamine A en C.

Bereiding

Om de bes te eten, moet eerst het papieren omhulsel worden verwijderd. Na het wassen is de bes klaar voor consumptie.

Consumptie

Physalis wordt meestal uit de hand gegeten en heeft een bittere/zoete smaak. De vrucht is ideaal voor het maken van jam en is een smaakvol ingrediënt voor salades, desserts en gebak.

Wanneer te consumeren

De vrucht is rijp wanneer de bes felgeel is. Groene phyalis kan op kamertemperatuur worden nagerijpt.

Wist je dat?

  • De Physalisplanten vereisen veel zonlicht, warm tot hete temperaturen, en sommige soorten zijn gevoelig voor vorst.
  • Physalis smaakt nog beter als het in chocolade is gedoopt.
  • 100 gram physalis bevat ongeveer 53 kcal.