Prima verkoop nispero’s dit jaar, maar alleen in het buitenland

Jaren doet Willem Dijk senior verwoede pogingen om de Spaanse nispero's te introduceren, maar op de Nederlandse markt geldt al gauw het adagium 'wat de boer niet kent,

02 juni 2017

Bij met name Turkse afnemers in Duitsland is de eivormige vrucht erg populair. “We hebben nog nooit zoveel nispero’s verkocht.” In de regio Callosa heeft Willem Dijk AGF met Antonio Sanchez van Grupo Frutas Antonio een aflader gevonden die hem frequent van de nispero’s, maar ook citroenen en kaki’s kan voorzien. Het seizoen begon dit jaar al vroeg in april en loopt nu ten einde. De nispero – die ook wel door het leven gaat als loquat, Japanse mispel of neffel – is een eivormige oranje vrucht. Onder de oranje schil zit het sappige, aromatische, zoetzure vruchtvlees dat enigszins doet denken aan een abrikoos. “In de grote nispero’s zittten vaak vier pitten. De vrucht is makkelijk te schillen, maar je kunt ze ook met schil en al opeten”, vertelt Willem, die een echte liefhebber is geworden van deze vrucht. “Ze moeten goed oranje zijn, dan zijn ze sappig en zoet. Ik hoop dat ik ook de Nederlandse klanten nog eens warm weet te krijgen voor de nispero’s. Het is echt een aanvulling op het assortiment.”