Actueel: Blauwe bessen – deze zijn knetter gezond!

Bosbessen zorgen niet alleen voor blauwe lippen en zijn niet alleen lekker, maar hebben ook verbazingwekkende positieve eigenschappen voor je lichaam.

23 juli 2015

Veel Hollandser kan het niet: Blauwe Bosbessen. Maar als je denkt dat deze alleen in Nederland groeien, heb je het mis. Je kunt ze overal vinden, met name op de plaatsen met een gematigd klimaat.

Blauwe bosbessen gaan deze drie factoren die te maken hebben met de diabetes, stuk voor stuk te lijf. Uit een wetenschappelijk onderzoek is bijvoorbeeld duidelijk gebleken dat proefdieren, ratten in dit geval, veel buikvet verloren als ze een dagelijkse portie blauwe bosbessen op het menu hadden staan.

Ratten staan er om bekend dat ze heel erg gevoelig zijn voor obesitas, dus daarom was het resultaat des te opmerkelijker: Na 3 maanden testen met twee groepen ratten, bleek dat de groep die geen blauwe bosbessen gegeten hadden duidelijk méér buikvet hadden dan de groep die de bessen wél op het menu hadden staan.

Na verdere metingen is ook gebleken dat de gemiddelde bloedsuikerspiegel en de cholesterol ook beduidend lager waren bij de bosbessen-groep. Later onderzoek wees nog eens uit dat de resultaten nog beter waren, als de blauwe bosbessen gecombineerd werd met een vetarm of vetvrij dieet.

Dit is belangrijk nieuws voor diabetespatiënten, want al deze drie effecten op je lichaam (overgewicht / cholesterol / bloedsuikerspiegel) zijn de belangrijkste oorzaken van onder andere diabetes. Maar daar blijft het niet bij, want ook hart- en vaatziekten worden hiermee voorkomen.

Er zijn nog meer voordelen voor je gezondheid!

Naast de voordelen voor diabetici, zijn er nog veel meer voordelen. Je zou deze lekkere bes bijna classificeren onder de naam superfood!  Hier de indrukwekkende lijst:

  • Bevat veel vitamine C
  • Bevat veel vitamine A, wat onder andere heel goed is voor ons gezichtsvermogen. Het is een bekend feit dat piloten uit de Tweede Wereldoorlog blauwe bosbessen aten om nachtblindheid tijdens de vluchten te voorkomen. Daarnaast zorgt vitamine A voor een balans in de werking van de schildklier.
  • Bevat nog veel meer hoge percentages vitamines, sporenelementen en mineralen. Hierdoor werken de bessen mee aan het voorkomen van diabetes en zuiveren het bloed.
  • Uit wetenschappelijk onderzoek is duidelijk gebleken dat de blauwe bosbessen hele hoge concentratiesantioxidanten bevatten. Doordat deze in staat zijn om de zogenaamde vrije radicalen te neutraliseren en af te voeren via de natuurlijke weg, is dit een grote hulp voor het immuunsysteem. Vrije radicalen zijn onder andere verantwoordelijk voor het ontstaan van kanker.
  • Eén van die anti-oxidanten is Anthocyaan, de stof die verantwoordelijk is voor de diepblauwe kleur van de bes. Dit is een extreem sterke antioxidant. Daarnaast zorgt deze ook voor een betere circulatie van het bloed, gaat diabetes tegen en voorkomt vasculaire aandoeningen aan de ogen.
  • Er zitten ook veel looistoffen in de blauwe bosbes. Dit heeft een positieve werking op het spijsverteringsstelsel en kan diarree bestrijden.
  • Niet alleen de lever heeft profijt van de positieve eigenschappen van deze blauwe bes, maar ook de endocriene klieren hebben hier voordeel van. In die zin zou je kunnen spreken van een ‘verjongingskuur’.