Appelschade definitief, peren kunnen fruittelers mogelijk nog redden.

Dat de Belgische hardfruitsector zeer hard is geraakt door de vorst is een feit.

28 april 2017

Dat de Belgische hardfruitsector zeer hard is geraakt door de vorst is een feit. Er is echter wel een verschil tussen de schade bij appelen en peren. “Bij appelen is bijna alles bevroren en een bevroren bloesem betekent definitief dat er geen vrucht komt. Bij peren ligt het iets anders. Peren waren al een stap verder en hadden veelal geen bloesem meer. Alle kleine peertjes zijn bevroren, maar dat hoeft niet te betekenen dat er geen peer komt”, legt teler Kris Wouters uit.

Wouters Fruithandel heeft een areaal van 60 hectare. Kris geeft aan dat hij van appelen weinig meer verwacht. “We hebben verschillende percelen, ook op hooggelegen gebieden, maar ook daar vroor het. Als we in het nieuwe seizoen 20% zouden oogsten van wat we normaal hebben, is dat bijna een wonder. Als ik links en rechts verhalen van mijn collega’s hoor, zal er met name zeer weinig Jonagold geoogst worden. Bij Golden schijnt het mee te vallen, maar dat zijn maar aannames nu natuurlijk.”

Nederland

Kris geeft aan dat de vorstschade vergelijkbaar is met die van 1991. “Toen was het ook een heel moeilijk jaar en hebben we veel verloren. We zijn nu veel harder geraakt dan Nederland. Het voordeel daar is dat de meeste telers kunnen beregenen, die luxe hebben wij hier bijna niet. Beregening is ook de beste manier om de boom te beschermen tegen vorst. Al die andere mogelijkheden met vuur en blazers: het is bij bepaalde temperaturen niet meer effectief.”