Ananas

16 februari 2015

Een rijpe ananas ruikt heerlijk zoet, glanst en voelt rond de kroon veerkrachtig aan. De vrucht wordt (bijna) rijp geplukt, omdat narijpen erg moeilijk gaat. De smaak is heerlijk fris zoet en heeft een kenmerkend aroma. Verse ananas komt uit landen als Ivoorkust, Braziliƫ en Costa Rica en is het hele jaar door verkrijgbaar. Het schoonmaken van een ananas kost even wat tijd. Snij een ananas in schijven, schil de schijven dik en verwijder de kern en de ingroeisels. Er zijn ook speciale ananasschillers waarmee je de vrucht in een beweging kunt schillen. Bewaar een ananas niet in de koelkast, maar op een koele plaats of op de fruitschaal. Let op met de combinatie van ananas met melkproducten of gelatine in een gerecht. Verse ananas bevat namelijk een stof die eiwitten afbreekt. Melkproducten worden dan waterig en gelatine verliest de bindkracht. Ananas uit blik heeft dit effect niet.

  • met yoghurt of kwark als ontbijt
  • door beignetbeslag halen en frituren
  • in salade met witlof, ijsbergsla of bleekselderij
  • op tosti?s
  • toevoegen aan rode kool of zuurkool
  • roerbakken met diverse groenten