Andijvie

16 februari 2015

Andijvie is een groene bladgroente met een licht bittere smaak. Het is een kwetsbare groente, die het liefst zo snel mogelijk na aankoop moet worden gegeten. Verpakt in een plastic zak met gaatjes kan andijvie enkele dagen in de koelkast worden bewaard. Krulandijvie of frisee is een variëteit met lichtgroene gekrulde bladeren. Deze variant is heel lekker en decoratief in salades. Was de krop in zijn geheel, snij het blad in reepjes en laat ze goed uitlekken. Reken op 300-350 gram per persoon voor gekookte andijvie en 100 gram per persoon voor salades. Andijvie komt uit eigen land, maar wordt ook aangevoerd uit onder andere Italië, Frankrijk en Spanje.

  • stamppot rauwe andijvie met reepjes zongedroogde tomaat
  • roerbakken met ui en serveren met pindasaus
  • als salade met uitgebakken spekjes en fijngesnipperde ui
  • andijviesalade met partjes sinaasappel en appel
  • gestoomd met appel