Asperges

16 februari 2015

Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Witte asperges groeien onder de grond, dus in het donker. Groene asperges zijn juist in het licht gegroeid. De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma. Groene asperges zijn wat sterker van smaak.

Snij voor gebruik een stuk van de onderkant af. Witte asperges moeten, vanaf de kop, met een dunschiller of aspergeschiller worden geschild. Groene asperges hoef je niet te schillen. Kook asperges in ruim water. De groente is gaar wanneer de onderkant zacht is. Een andere manier: doe asperges met een beetje zout en koud water in een pan. Laat het water aan de kook komen en zet het vuur uit. Laat de asperges in het kookvocht afkoelen. Dit kun je van te voren doen. Als je de asperges nodig hebt, hoef je het water alleen nog maar aan de kook te brengen en de asperges uit de pan te halen. Asperges komen uit eigen land (vooral in mei en juni), maar ook uit bijvoorbeeld Spanje. Gewikkeld in een vochtige theedoek zijn asperges 2 à 3 dagen in de koelkast houdbaar.

  • koken en serveren met gekookte eieren, ham en krieltjes
  • roerbakken met tuinkruiden
  • koud in salades met sinaasappel
  • taartjes van bladerdeeg, kaas en asperges als hapje
  • gebruik de schillen en de onderkant van de asperges voor het trekken van een lekkere bouillon.