Bleekselderij

16 februari 2015

Bleekselderij zijn de jonge, lichtgroene stengels van de selderijplant. Elke klassieke Italiaanse tomatensaus begint met het fruiten van het gouden trio: een fijngehakt uitje, worteltje en stengel bleekselderij. Tegenwoordig staat bleekselderij, met zijn frisse smaak, vooral bekend als saladegroente. Maar bleekselderij kan ook worden gebakken, gestoofd of gekookt. In de koelkast kan deze stengelgroente ongeveer een week worden bewaard. Snij voor gebruik een plakje van de voet van de selderijstruik. Snij het eventueel aanwezige blad er af. Was de stengels en snij ze in stukjes. Bleekselderij komt uit eigen land, maar wordt ook aangevoerd uit onder andere België, Spanje en Frankrijk.

  • stukken vullen met paté of zachte kaas
  • reepjes in een salade met appel, aardappel en zure room
  • stukken in plakjes kaas en ham rollen en even gratineren in de oven
  • roerbakken met wortel
  • in salade met ananas