Maïs

16 februari 2015

Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graansoort. Alleen suikermaïs, met zijn zoete gele korrels, wordt als groente gegeten. Verwijder de schutbladeren en de witte draden van de maïskolf en snij de beide uiteinden af. Was de kolven en kook ze in ruim water met een schepje suiker in ongeveer 20 à 30 minuten gaar. Voeg geen zout toe, want dat maakt de korrels hard. Maïs is verpakt in folie 2 dagen houdbaar in de koelkast. Minimaïskolfjes smaken heerlijk in roerbakgerechten. Suikermaïs wordt in eigen land geteeld, maar ook aangevoerd uit landen rond de Middellandse Zee, Amerika en Afrika.

  • maïskorrels combineren met peultjes, doperwtjes of wortel
  • maïskorrels in een omelet
  • een gekookte maïskolf bestrijken met olie en deze 5 minuten op de barbecue of in grillpan roosteren
  • salade van ijsbergsla, maïs, tomaat en blokjes kaas
  • taco vullen met pittige gekruid gehakt, maïs en salsa
  • maïskolf serveren met kruidenboter