Tomaat

16 februari 2015

Deze aromatische rode vruchtgroente is zeer veelzijdig. Bekende soorten zijn de gewone tomaat, de vleestomaat, de kerstomaat en de pruimtomaat. Tegenwoordig zijn er ook gele en oranje tomaten verkrijgbaar. Verwijder het kroontje en snij de tomaat in plakjes of stukjes. Je kunt het vel verwijderen door een tomaat met een scherp mes in te kruisen en onder te dompelen in kokend water. Bewaar tomaten nooit in de koelkast, anders gaat veel van de smaak verloren. Tomaten zijn enkele dagen houdbaar. Gepelde tomaten en gepureerde tomaten zijn ook in blik of pak te koop. De meeste tomaten zijn uit Nederland afkomstig.

  • kerstomaatjes met een dipsausje bij de borrel
  • in salade Caprese met mozzarella en basilicum
  • in een pastasaus met geruld gehakt, ui en knoflook
  • uithollen en vullen met zalm- of selderiesalade
  • op een tosti
  • in de soep
  • halveren, bestrijken met olie en 4-5 minuten grillen