Tuinbonen

16 februari 2015

Tuinbonen zijn de zaden van een grote viltachtige peul, met een lekkere zachte smaak. Verse tuinbonen zijn er alleen in de zomer. Dop de tuinbonen vlak voor gebruik, anders kleuren ze bruin. Open voor gebruik de peulen door met twee duimen op de bolle kant van de peul te drukken. Duw de tuinbonen uit de peul. Kook de bonen ca. 15 minuten. Voeg aan het kookwater een scheut melk toe, dan blijven de bonen mooi blank. Je kunt tuinbonen ook ‘dubbel doppen’, door na het koken het stugge velletje te verwijderen. Er komen dan helgroene boontjes te voorschijn, met een verfijnde smaak. Tuinbonen zijn in de koelkast 2-3 dagen te bewaren. Ze zijn ook in blik, pot en diepvries verkrijgbaar. Tuinbonen komen uit Spanje en Nederland.

  • serveren met mosterd- of tomatensaus
  • met fijngehakt bonenkruid
  • met blokjes (rauwe) ham en ui
  • in salade met komkommer en reepjes kip
  • in rauwkostsalades