Venkel

16 februari 2015

Venkel is de verdikte stengelvoet van een venkelplant. De vorm van de knol varieert van plat tot bolrond. Het fijne venkelgroen bovenaan de knol kun je gebruiken voor garnering. De smaak is anijsachtig, een beetje zoet, maar toch pittig. Door verhitting wordt de smaak zachter. Verpakt in plastic folie is venkel 1-2 weken in de koelkast houdbaar. Snij de onderkant weg en verwijder de stengels en het fijne bladgroen. Haal eventuele bruine stukken weg. Snij de venkel in stukjes of plakjes. Venkel kun je koken, stoven of roosteren. Venkel komt in de zomermaanden uit Nederland, de rest van het jaar uit Spanje of Italiƫ.

  • gekookt serveren met tomatensaus en pasta
  • venkelbladeren vullen met een salade van fijngesneden venkel, sinaasappel en kaas
  • fijngeraspte venkel met een vinaigrette en parmezaanse kaas
  • smoren met een scheutje wijn