Heftige stakingen in Spanje en Italië hebben tekorten als gevolg

Door heftige stakingen in Spanje en Italië (transportsector) zullen we de komende week links en rechts wat tekorten gaan zien.

18 maart 2022

Door heftige stakingen in Spanje en Italië (transportsector) zullen we de komende week links en rechts wat tekorten gaan zien. Deze week zijn veel transporten geannuleerd vanuit deze landen. Zelfs pakstations hielden de deuren dicht om agressieve ‘stakers’/gele hesjes te weren op hun grond. Hierdoor zocht de Retail naar volumes die niet vetrokken vanuit Spanje met als gevolg dat de markt leeg raak. Dit zal komende week nog voelbaar zijn.

En wat te denken van het Saharazand wat over het zuidoosten van Spanje trekt. Hier gaan we echt de gevolgen van ondervinden, los van je auto moeten wassen hier in Nederland, zullen er veel kwaliteitsproblemen zijn bij vollegrond buitenteelt (broccoli/Bloemkool/Bospeen).

Stel je voor hoe zo’n bloemkool er uit zal gaan zien, al helemaal doordat er nu regen overheen komt. Ook dat is weer een dilemma de komende dagen. Ook nog eens allemaal los van de ellende in Oost-Europa. Daar hebben en krijgen we ook zeker nog de gevolgen van voorgeschoteld als we deze al niet kennen (brandstof dilemma).

 

Ingezonden bericht van onze groenteteler in Spanje Las Norias de Daza (Almeria ESP)

Ronnie,

De situatie hier in Spanje wordt er niet beter op, wij worden persoonlijk bedreigd als we hier het terrein op rijden door de stakers, er is hier politiebegeleiding aan alle kanten. Als we wagens kunnen laden (ALS…….) worden die geladen onder politiebegeleiding en onder begeleiding van 2 politie auto´s naar de snelweg begeleid. Dan is het de vraag hoever ze komen en of ze de grens tussen Frankrijk en Spanje over overkomen. Er staan hier 8 politiewagens op het terrein voor begeleiding.

Het is momenteel niet leuk werken, programma´s kunnen niet worden uitgeleverd omdat er natuurlijk ook bijna geen product binnenkomt, want normaal gezien worden de producten met vrachtwagens aangeleverd, maar die kunnen niet rijden natuurlijk, dus wat hier binnengebracht wordt momenteel gaat met kleine bestelautootjes en aanhangers. Dus de binnenkomsten hier zijn minim……. De veilingen functioneren niet…..  Heel veel bedreigingen, er zijn hier van vrachtwagens de remleidingen doorgesneden, banden lek gestoken, brandstoftanks lek gestoken. Het is een waanzin!!!! Daarbij komt ook nog dat het regent (rode zand regen) hier, dus nog minder product beschikbaar……

Bekijk hier een video van de stakingen in Spanje. 

——