Hoe rijp mag een banaan zijn?

En welke kies jij?

06 juli 2018

Een nieuw kiekje van bananen in verschillende stadia van rijping gaat momenteel ‘viral’ op Instagram. Alle bananen zijn genummerd, van één tot vijftien, waarbij nummer één het minst rijpe exemplaar is en nummer vijftien overrijp.

De foto, die al ruim 4.700 likes heeft, nodigt mensen uit hun favoriete banaan te kiezen, waaruit blijkt dat fruitliefhebbers er totaal verschillende voorkeuren op nahouden.

Het merendeel van de bananenliefhebbers kiest voor de nummers acht tot en met tien. Deze bananen zijn volledig rijp en de schil van nummer tien vertoont hier en daar zelfs al wat bruine spikkels. Een aantal mensen koos voor de iets minder rijpe exemplaren, nummers zes en zeven, terwijl anderen juist de voorkeur gaven aan een banaan met een vlekkerige bruine schil, zoals nummer elf.

Volgens de dailymail.co.uk heeft onderzoek aangetoond dat het zetmeelgehalte in onrijpe bananen 80% tot 90% van de koolhydraten vormt, die omgezet worden in vrije suikers naarmate de banaan rijpt. Wanneer het resistente zetmeel verandert in suiker, rijpt de banaan en studies hebben bewezen dat een rijpere banaan (met een gele schil) door de meeste mensen het gemakkelijkst kan worden verteerd.