Import Ronnie vertelt

Een gaatje in Granny Smith appelen, er zijn veel appelen geblokkeerd uit RSA met schalt! Verder zijn er nog geen nieuwe Granny’s uit Frankrijk dat zal nog een week duren.

28 juli 2017

Bananen: De markt staat een beetje onder druk, natuurlijk een jaarlijks feit. De vakanties zijn overal begonnen en er is veel alternatief fruit, de komende weken zal dit niet veranderen.
Ananas: Volop ananas beschikbaar, ook op bestelling wat aantallen gevlogen ananassen beschikbaar.
Citrus: De eerste container Caputto sinaasappels ontvangen (Navels) hierop volgt een container Salustiana waarmee we het seizoen gaan volgen. Caputto is kwalitatief één van de grootste en beste aflader van citrus in Uruguay. Verder hebben we nog een paar Maroc late binnen, opties wat gebreken maar smaak en sap opbrengst perfect voor de pers. Mandarijnen: Komende week de eerste Sanlucar Nadorcott gold binnen verder wat nadorcott van Peru en Minneola uit Peru en RSA. Grape en citroenen volop beschikbaar, de prijzen van citroenen zullen wat vriendelijker worden de komende weken.
Imp appelen: Geen bijzonderheden te melden, volop overzee appelen beschikbaar. Wel een gaatje in Granny Smith appelen, er zijn veel appelen geblokkeerd uit RSA met schalt! Verder zijn er nog geen nieuwe Granny’s uit Frankrijk dat zal nog een week duren.
Meloenen: de wereld op z’n kop, kostprijs+ transport is duurder dan waar we nu voor verkopen, zeker in de vrije daghandel. Er is maar één reden, afspraken met de retail, zei hebben overal actie’s maar krijgen de volumes niet geplaatst ze betalen de importeurs netjes en die schoppen de handel het land in. Maar aan alle voordelen kleven nadelen, de markt is totaal verzadigd en daar komt nog eens de vakantie bij. Dus het verlies van een ander is prima te verhandelen op dit moment, er zullen zeker betere tijden komen voor de Spaanse producenten.
Steenfruit: ook hier geldt een beetje: meer handel beschikbaar dan dat er wordt verhandeld, maar hier speelt meer het weer een rol, zon en warmte brengt een betere verkoop voor steenfruit en druiven.
Kersen: Het Belgische kersen seizoen zit er op, de kersen die er nog zijn in België gaan direct naar buurland Frankrijk, ook de geveilde kersen in Nederland gaan voor een groot deel naar Frankrijk en Italië. De prijzen zijn hoog maar er is wel een goede vraag op de Nederlandse markt, wij hebben met onze twee telers nog een goede troef achter de hand, wij hebben nog ruim kersen de komende week.
Zwarte zaterdag: de grootste uittocht staat voor de deur, morgen zal geheel Nederland vakantie hebben, ook Italië, Oostenrijk en Frankrijk hebben de maand Augustus vakantie!