Import Ronnie vertelt

Een moeilijke citrus markt op dit moment, er is een goede vraag de markt ligt helemaal vol met problemen.

01 december 2017

Bananen: Bananen markt is prima, een goede vraag. Volop beschikbaar.
Ananas: Ze verwachten een kleine stijging in prijs, tja. . .  december, maar is totaal overbodig er is meer dan genoeg fruit beschikbaar.
Citrus: Een moeilijke markt op dit moment, er is een goede vraag naar Spaanse mandarijnen maar dan wel in mandarijnen van een goede aflader, de markt ligt helemaal vol met probleem handel. Ook Maroc kent meerdere klasse verschillen, Agadir ‘heel veel voor heel weinig ’ Berkane heeft er last van en gaat hier en daar ook onderuit, de betere afladers proberen de prijs nog te redden maar de markt is geheel overspoeld met mandarijnen. Sinaasappelen is een ander probleem, er zijn veel kleine maten Spaanse salustiana’s op de markt, waardoor ook de mensen met Zuid Afrika fruit in paniek beginnen te raken. Maar de beste afladers met het beste fruit houden de prijs op een normaal niveau. Navelina is een topper op dit moment met name onze trots ELEFANT en natuurlijk FILOSOFO, we zullen daarnaast wat merken verkopen die de prijsmarkt bestormen voor elk wat wils dus. Grapefruit en citroenen volop beschikbaar. Afgelopen vrijdag ook de eerste Minneola gelost, lekker op een lege markt dat is weer positief.
Import appelen: Geen bijzonderheden te melden, alles voldoende binnen.
Import groenten: Spanje heeft te kampen gehad met veel regen, hierdoor ontstaan wat paniek prijzen, met name paprika en aubergines geeft even een prijsverwarring aan. Verder moeten we rekening houden met wat hogere prijzen voor bloemkool, Nederland is leeg voor goede kool, Frankrijk is al bezig met december kool en daar stijgen de prijzen met twee euro per kist in een week en nu gaat Spanje zich ook roeren op de markt. Zowel Spanje en Italië kopen bij op de Franse markt, we verwachten geen goedkope kool de komende week. Maar er is altijd nog voldoende handel beschikbaar waaronder ook weer de bospeen toppers in flowpack.
Divers: De Europese markt met druiven loopt nu echt op z’n eind we gaan daarom ook met de meeste rassen over op Peru en Zuid Afrika, verder nog volop Kaki en granaatappels. Meloenen meer dan genoeg beschikbaar, maar dat zal zeker veranderen de komende weken (al is het alleen de prijs). Verder verwachten we met 10 dagen de eerste Madagaskar boot Litchee dus lekker voor de kerst verkoop. Verder volop handel beschikbaar de komende weken.