Dit is waarom u vaker asperges zou moeten eten

Wij kunnen elk jaar niet wachten tot het aspergeseizoen weer geopend is. Wat is dat witte goud toch lekker!

11 april 2017

Echter: ondanks de grote aandacht voor de bijzondere groente vinden aspergekenners dat ze nog niet genoeg wordt gegeten.

Hoewel de asperge super veelzijdig is, eten we ‘m zijn allen nog veel te weinig. “De Nederlander eet gemiddeld maar 800 gram per jaar en slechts 25 procent van de Nederlanders eet überhaupt asperges”, aldus Anneloes Meelkop van het Nederlands aspergecentrum. “Daar is nog veel werk in te verzetten.”

Dé tips voor echt lekkere asperges

Gebruik wel verse asperges, benadrukt Meelkop. “Als ze mooi wit zijn, glanzen en als ze piepen wanneer je ze tegen elkaar aanwrijft, dan heb je met verse te maken. Bewaar ze maximaal drie dagen in een vochtige theedoek in de koelkast.” Groene en paarse asperges moeten worden bewaard in een open, plastic zak.

Het aspergeseizoen eindigt 24 juni, maar ook daarna kun je nog even genieten van ‘het witte goud’. “Als je de asperges schilt, kun je ze invriezen in een plastic diepvrieszak en een half jaar bewaren. Als je ze kookt, kun je ze gewoon bevroren in de pan gooien.” Zo handig!

Witte, groene en paarse asperges

Wist je dat 98 procent van de geteelde asperges in Nederland wit is? De rest bestaat uit groene asperges. Dan zijn er ook nog paarse asperges, maar dat is een minimaal aantal, aldus Meelkop. De witte zijn een stuk populairder omdat het echt traditie is om deze met de lente te eten. Asperges worden echt gelinkt aan het lentegevoel, maar met groene asperges is dat niet zo.”

Maar wat is eigenlijk precies het verschil tussen groene, witte & paarse asperges?

“Asperges zijn een voorbode van de lente. Een echte seizoensgroente. Sommige telers willen het hele jaar asperges aanbieden, maar dat zou ik jammer vinden. Het is toch een traditie en die verdwijnt dan. Net als met haring, dat eet je toch ook niet het hele jaar?”

Noordam verwacht dit jaar een snelle oogst. “Door het warme weer komen de asperges massaal op en beleeft de oogst een snelle start. We kunnen nog niet vertellen of we het eind van juni daarom gaan halen.” Bij het telen van de asperges gaan de telers de aspergebedden langs. Zien ze een scheurtje, dan betekent dat dat er een asperge aankomt. Die wordt vervolgens gestoken en op die plek groeit dan geen nieuwe asperge meer, legt Noordam uit. “Van een plant steken we ongeveer tien stengels en de andere tien laten we staan om de plant aan te laten sterken.”

Tips om ze klaar te maken

De traditionele bereiding van asperges – met ham, ei en botersaus – is onverminderd populair, zegt Meelkop. “Er is wel steeds meer interesse in andere bereidingen. Zo kun je de asperges ook goed wokken, in een ovenschotel doen of in een salade.”

Gezondheidsvoordelen

Behalve lekkere gerechten leveren asperges ook positieve gezondheidsvoordelen op. “Er zitten veel vitamines, waaronder C en E, en foliumzuur in en ze zijn gunstig voor je bloeddruk, hart en de nier- en leverfunctie”, zegt Meelkop. “Bovendien bevatten ze ook weinig calorieën, wat ze heel slank maakt.”

Noordam voegt toe dat asperges vochtafdrijvend zijn. “Ze spoelen ook de afvalstoffen weg. Dat kun je na het eten van de asperges ruiken. Stoffen in de asperge, asparaginezuur, wordt omgezet in zwavelhoudende verbindingen. Die geven je urine de kenmerkende ‘aspergegeur’.