Jaap Kodde van Flevostar aan het woord

De natuur heeft de aardappelteelt ook in de start van dit nieuwe seizoen in zijn greep

30 juni 2017

We kunnen deze week spreken van een echt Hollands weertje, met de tropische dagen van vorige week nog vers in het geheugen en nu de laatste dagen op enkele plaatsen in het oosten, midden en noorden van het land overvloedige regenval.
Het overviel de akkerbouwers deze week wel, de regenhaspels draaiden nog op volle toeren onder andere in het rivierengebied van de Maas en Waal bij mijn rondgang langs aardappelpercelen in dit ook prachtig stukje Nederland.
De stugge rivierklei veranderde daar snel in modder.
Met lede ogen moeten de collega’s in de landbouw in de grote aardappelteeltgebieden van West Brabant, Zeeland en de Zuid Hollandse Eilanden toekijken, de scheidslijn van regen en droogte lag woensdag messcherp over het midden van ons land.
Het nog vrij koude Noordzeewater is een aanleiding dat het westen van ons land en zeker in het westen van België en Frankrijk nog altijd onder enorme droogte gebukt gaat, de aardappelgewassen laten daareen zeer matige stand zien.
De natuur heeft de aardappelteelt ook in de start van dit nieuwe seizoen in zijn greep, wat vooral de industrie bezig houdt, de constante stroom van product is een keiharde eis.
De primeurs als tafelaardappel doen het goed, de smaak is prima door de vele zonuren van de laatste maanden.
Een Supermarktketen hoor ik nu dagelijks met reclame voor de nieuwe oogst
van de aardappel, even de aardappelen borstelen en zo die vitaminebol in de pan, dit zal de consument niet ontgaan.