Jaap Kodde van Flevostar aan het woord

Als we nu naar de akkerbouwproducten kijken is de diversiteit van de aardappel wel behoorlijk groter geworden en het rassenpakket van de aardappelen blijft groeien.

01 september 2017

September is de belangrijke oogstmaand van de akkerbouwers, de aardappelen, uien, het begin van de suikerbietencampagne en worteloogst zijn de grote vier producten van een akkerbouwer. De meeste oogstmachines zijn niet meer te vergelijken met het materiaal van vijftig jaar geleden. De Ipad wordt in vele machines en tractoren al geïntroduceerd die alle gegevens van het oogsten registreert en verzonden kunnen worden naar de computer in huis of kantoor.
Als we nu naar de akkerbouwproducten kijken is de diversiteit van de aardappel wel behoorlijk groter geworden, het rassenpakket blijft groeien.
Woensdag hadden we bij Flevostar Potato een bijeenkomst voor telers waarbij veel nieuwe rassen tentoongesteld werden. En deze ontwikkeling zal de komende jaren alleen maar groter worden, in nieuwe rassen die vooral een resistentie hebben tegen de gevreesde schimmelziekte phytophthora zal de komende jaren een doorbraak kunnen komen. Gewasbescherming in de groeitijd is van groot belang, een besmet product zal in de bewaring niet beter worden. In het rassenpakket van de tafelaardappelen zal de Bildtstar weer de gewilde aardappel worden in het rode segment, in het blanke segment zullen enkele nieuwe rassen meer aandacht krijgen. De Frieslander laat zich in deze tijd van het jaar niet zomaar verdringen. We gaan de oogsttijd in , de stamppot alweer voorzichtig op tafel want oogsten kost energie voor de mens en dat zit genoeg in de aardappel.