Jaap Kodde van Flevostar aan het woord

Dit jaar vallen de paasdagen gelijk met de komst van ook meer volume nieuwe aardappelen, de populariteit van de nieuwe krieltjes met Pasen is er nog altijd!

07 april 2017

Met de Paasdagen over een week al in zicht en mooie voorspellingen van zelfs al enkele zomerse dagen in het komend weekend kunnen we het begin van de Lente wel met een hoofdletter schrijven. Of het weer met de Paasdagen nog wel zo mooi zal zijn valt te betwijfelen. Pasen, het feest van nieuw leven, de Paaseieren, de Paashaas, het op zijn Paasbest gekleed zijn. Dit jaar vallen de paasdagen gelijk met de komst van ook meer volume nieuwe aardappelen, de populariteit van de nieuwe krieltjes met Pasen is er nog altijd maar de gewone consumptiematen doen ook goed mee.
Dat het ministaatje of wel eilandje Malta in het Middellandse zeegebied in deze tijd van het jaar traditioneel al ruim 130 jaar de nieuwe primeurs naar ons land levert is bij velen in de aardappelsector bekend. De rode grond zorgt voor een smaakvolle aardappel. Met veel handwerk en een klein beetje mechanisatie worden de aardappelen op een ambachtelijke manier geoogst. De historie van Malta is groot, de topografische ligging in de Middellandse zee heeft een grote politieke waarde. Ook de vluchtelingen stroom uit Afrika gaat niet aan Malta voorbij, met in de directe nabijheid het bekende eilandje Lampedusa behorend tot Italië wordt regelmatig de actualiteit gehaald. Malta voert  jaarlijks een 35000 ton aardappelen uit, een moderne terminalhaven heeft de logistiek sterk bevorderd. Daarentegen is de Nederlandse aardappel vanaf september in Malta weer populair, de toeristen zijn er dan nog in grote getale en een aardappelgerecht hoort op Malta ook bij het menu.