Jaap Kodde van Flevostar aan het woord

Steekproducten zijn niet meer weg te denken.

24 november 2017

In de voedingswereld is het woord streekproduct bijna niet meer weg te denken, waar is een streek of regio sterk in? Het kan in zuivelproducten (Kaas) zijn, vlees (een voorbeeld het Vechtdal rund), groententeelt in kassenteelt (Westland), aardappelen (vroege teelt Tholen of het Bildt), asperges (Limburg en Brabant) fruit (Betuwe) en zo zijn er nog wel meer streken te noemen.

In Flevoland is de verscheidenheid van teelt van voedselproducten wel zeer divers, aardappelen, uien en wortelen zijn wel de grootste akkerbouwgewassen maar ook de kassenteelt, melkveebedrijven, pluimveebedrijven doet goed mee, zelfs de visindustrie op Urk kun je erbij benoemen.

De sterke groei van biologische landbouw in de polders mag ook wel genoemd worden. Er zijn producenten in samenwerking met de provincie, een vereniging onder de naam Flevofood, opgericht om al deze sectoren met elkaar te verbinden en lokaal, regionaal en zelfs internationaal herkenbaar in de markt te zetten.

Streekproducten kunnen grensoverschrijdend zijn. Met als voorbeeld hebben we als Flevofood een bezoek gebracht aan de provincie Emilia Omagna in de vruchtbare po vlakte in Noord Itali√ę met als bekende steden Bologna en Parma. Vooral Parma is bekend van de Parmaham en de Parmazaanse kaas heeft het als streekproduct ver gebracht in de wereld.

Mijn interesse ging natuurlijk uit naar de aardappelteelt die daar in een groeimarkt zit, naast de pasta, de combinatie van pasta met het aardappelgerecht  gnocchi, dit is een aardappelpuree als vulling van een jasje van tarwemeel en had natuurlijk mijn aandacht.