Jaap Kodde over de aardappelmarkt

De aardappelmarkt houdt zijn vaste stemming in de prijzen, normaal voor deze tijd van het jaar zijn de noteringen van de frietmarkt ondergeschikt aan de tafelaardappel.

22 oktober 2021

De aardappelmarkt houdt zijn vaste stemming in de prijzen, normaal voor deze tijd van het jaar zijn de noteringen van de frietmarkt ondergeschikt aan de tafelaardappel markt, de vraag van de industrie blijft hoog. Mede oorzaak is dat nog niet alle aardappelen in Noord West Europa gerooid zijn, de neerslagcijfers in sommige aardappelgebieden bij onze zuiderburen in Belgi√ę zijn duidelijk dat de rooimachines niet hun werk kunnen doen.

Daarbij worden de dagen korter, de luchtvochtigheid blijft overdag hoog, het is ook niet voor niets herfst. De aardappelmarkt laat wel een grillig beeld in landen  zien waar de industrie niet zo nadrukkelijk aanwezig is, vooral in Zuid Oost en Oost Europa die niet aangesloten zijn bij de Europese Unie, marktwerking in deze landen is in de totale AGF sector niet te vergelijken met de landen die wel lid zijn van de Europese Unie.

Deze landen willen graag aansluiten bij de EU maar toetreding kan nog jaren duren door de verschillende structuur van wetgeving. Polen was deze week juist in het nieuws omdat men hun rechten en plichten op nationaal niveau boven de Europese willen stellen. Zal Polen het volgende brexitmodel worden? Het is een vraag met zeker nog geen antwoord maar zal voor de AGF sector grote gevolgen kunnen hebben.

 

Jaap Kodde