Jaap Kodde over de Schijf van Vijf

Al bijna zeventig jaar is er de schijf van vijf, een wetenschappelijk onderbouwd verhaal hoe je de levensstijl gezond moet invullen.

24 september 2021

Al bijna zeventig jaar is er de schijf van vijf, een wetenschappelijk onderbouwd verhaal hoe je de levensstijl gezond moet invullen, een combinatie van vele voedingsproducten om daar een gevarieerde voedingsstijl van te maken. In de loop der jaren is de schijf van vijf regelmatig aangepast.

Het is duidelijk bekend dat groenten hierin een zeer belangrijke voedingsmiddel is, de nadruk werd meer en meer gelegd op de hoeveelheid groenten in dit geheel, ook fruit is een belangrijk onderdeel. Het eetgedrag is in deze zeventig jaar drastisch veranderd, de kant en klare producten hebben een grote vlucht genomen, ook de informatie bron zoals internet heeft er toe geleid dat we een ander levenspatroon hebben.

Online boodschappen bestellen bij supermarkt of voedselboxen zijn nu populairder dan ooit tevoren. Het aanbieden van groenten en fruit is niet zo meer als vroeger, de sanering van de lokale groenteboer is snel gegaan, de groenten op de stoep is niet meer zo massaal, maar momenteel zien we toch weer een trend dat de consument de groentespecialist in wat voor vorm dan ook nodig heeft.

Wat betreft de schijf van vijf wordt gezegd dat deze ouderwets, er wordt nu een Schijf for life gelanceerd waarin vooral ook het plantaardige eiwit gepropageerd wordt. Prima is mijn idee, maar houdt het voor de consument duidelijk en combineer deze schijven, anders snapt de consument niet meer wat goed is.

 

Jaap Kodde