Jaap Kodde over de uien- en aardappelenteelt

De landbouw profiteerde ook grotendeels van het mooie weer voor de oogst van uien.

01 oktober 2021

Met oktober op de kalender hebben we tegelijkertijd een prachtige maand september achter ons gelaten, het droge weer met aangename temperaturen was welkom na een over het algemeen kwakkelende zomer. De landbouw profiteerde ook grotendeels van het mooie weer voor de oogst van uien, voor akkerbouwers is uienteelt naast aardappelteelt een gewas dat bepalend is voor hun inkomen, de ui is ook niet meer weg te denken in ons voedselpatroon en wordt in vele gerechten en salades gebruikt.

Nederland heeft maar een klein deel van de totale wereldproductie maar laat zien dat de bewerking en verwerking van de ui op een hoog peil staan. De ui is al exportproduct goed te combineren met de aardappel, en heeft in onder andere het werelddeel Afrika als een groot afzetgebied, nog altijd worden de ui en aardappel in dit deel van de wereld veel per stuk verkocht.

De aardappeloogst moet nog volledig op stoom komen, het droge weer in september weerhield de boeren om de piepers te rooien, een wat vochtig product is beter te bewaren en is minder gevoelig voor rooibeschadiging.

De regen van de laatste dagen was zeer welkom, natuurlijke neerslag krijg je voor niets, beregenen is ook een methode om je product goed in de opslag te krijgen maar is momenteel zeer kostbaar door de zeer hoge brandstof prijzen.