Jaap Kodde over weersvoorspellingen

Met de herfst als jaargetijde op de kalender wordt de suggestie al gewekt dat we in de komende winter rekening moeten houden met koud weer.

08 oktober 2021

Met de herfst als jaargetijde op de kalender wordt de suggestie al gewekt dat we in de komende winter rekening moeten houden met koud weer.

Weersvoorspellingen op zo’n langere termijn zijn onbetrouwbaar, dat is toch onze ervaring wonende in een zeeklimaat. Tegelijkertijd moeten we ervaren dat de energieprijzen enorm stijgen, er gaat geen dag voorbij of we worden geconfronteerd met tekorten aan  onder andere brandstofproducten, bouwmaterialen, maar ook wereldwijde consumptiegoederen zijn de laatste tijd duurder geworden.

De graanprijzen staan al enige tijd op een hoog peil, de droogte in Noord- en Zuid-Amerika hebben grote impact op de vraag en aanbod. Ook de aardappelmarkt laat een vaste stemming zien, ook hierin hebben de grote productiegebieden op de Amerikaanse continenten schade door de droogte.

Europees gezien blijft het koude voorjaar de boosdoener op de volumes van de aardappeloogst die trouwens ook zeer laat op gang is gekomen. De vraag vanuit de aardappel verwerkende industrie is groot nu de horeca na de Coronacrisis weer op stoom komt, tevens kan de industrie moeilijk aan de grondstoffen voor het bakproces komen.

In een koude winter kunnen we weleens voor hete vuren komen te staan.