Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De focus op AGF producten uit eigen land zal - indien voorradig - groter worden.

08 mei 2020

Nederland beleefde deze week de jaarlijkse dag van de Nationale Dodenherdenking (4 mei) in een bijzondere vorm. Een leeg plein in de vorm van de Dam in Amsterdam. Het vieren van 75 jaar bevrijding na de Tweede Wereldoorlog zonder evenementen en in huiselijke kring, heeft toch een aparte dimensie gegeven bij jong en oud.

Ook de versoepeling van de zogenaamde lockdown was weer een stukje geschiedenis voor Nederland. Stukje voor stukje gaan we weer richting normale gang van ons leven en zaken. De wereldwijde Coronacrisis heeft zeker uitwerking op de voedselproductie in de wereld. Controle bij het exporteren en importeren van AGF producten zal meer en meer een belangrijk element worden. Teeltregistratie is in ons land al een normale procedure in de voedselketen, wat betreft import heeft men geleerd hoe een virus de gezondheid en economie kan beschadigen. De focus op AGF producten uit eigen land zal – indien voorradig – groter worden.

In de aardappelsector zullen we daar minder van merken, Nederland is voor het overgrote deel zelfvoorzienend. Juist in deze tijd is er aanvulling van Primeur-aardappelen rondom het Middellandse Zeegebied waarbij vooral Malta aardappelen alom bekend zijn. Eigenlijk is het op dit ministaatje in de Middellandse Zee een stukje Nederland, want het al oude Nederlandse ras Alpha genaamd, is de echte Malta aardappel. We moeten nog even geduld hebben totdat onze Nederlandse primeurs op de markt zijn.

Jaap Kodde