Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

In de voedingssector wordt nu al gekeken wat de trend is van onze consumptie over tien of zelfs dertig jaar.

03 juli 2020

“Wat eten we vandaag?”. Een jarenoude dagelijkse nieuwsgierigheid.

In de voedingssector wordt nu al gekeken wat de trend is van onze consumptie over tien of zelfs dertig jaar. De enorme verandering in de laatste honderd jaar in onze leefstijl zal toch voor het overgrote deel gekoppeld zijn aan onze eerste levensbehoefte: voedsel. Of moeten we de welvaartsgroei in een groot deel van de wereld op nummer één zetten?

De Coronacrisis overal ter wereld, veranderde de toekomst in een tijd van een paar maanden, weken of zelfs een dag. De Spaanse griep veranderde de wereld honderd jaar geleden. De economische crisis van de vorige eeuw, in de dertiger jaren, was een voedingsbodem voor de tweede wereldoorlog. Honderd jaar geleden zorgde één boer voor negentien mensen voedsel, nu zorgt één boer voor ongeveer tweehonderd mensen voedsel. En de prognose is dat dit blijft stijgen. Het dalende aantal boeren vraagt daardoor om een schaalvergroting.

De mechanisatie heeft ook een zeer grote bijdrage geleverd aan de bedrijfsvoering, waarin de automatisering in grote stappen voortgang maakt voor wat nodig is voor en goede balans tussen productie en consumptie.