Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

In eerste instantie werd de aardappel niet populair in geheel Europa. In Nederland  ging het verhaal dat de boeren niet erg blij waren met de aardappel...

17 juli 2020

Je kunt je toch niet voorstellen dat men niet weet wat een aardappel is, als één van de belangrijkste voedselproduct op de aardbol. Dat verse voedselproducten een bepaalde geneeskracht hebben is bekend, zo ook de aardappel. Aardappelsap helpt tegen brandwonden, reuma, jicht, suikerziekte en nog tal van andere ziekten. Vijfentwintig jaar geleden was “Klazien uut Zalk” een hit in de media met een wondermiddeltje van groenten, bloemen en planten. Regelmatig kon zij op televisie smakelijk vertellen over alternatieve medicijnen. In de zestiende eeuw ontdekte men in Spanje de aardappel, Italië volgde snel daarop en werd er veel gegeten. In eerste instantie werd de aardappel niet populair in geheel Europa. In Nederland  ging het verhaal dat de boeren niet erg blij waren met de aardappel, ze zouden de besjes van de plant hebben gegeten en daarvan ziek zijn geworden, men besloot de eerste oogst te verbranden. Toen het vuur was geblust gingen de dieren eten van de knollen, deze waren gaar geworden door het vuur, de mensen begonnen de aardappelen te eten en vonden ze lekker. Vroeger stonden aardappelen ook bekend onder de namen “dollebeien”, “piepel” en “aardbuil”. Hierin zitten de belangrijke voedingsstoffen in de vorm van calcium, fosfor, kalium en ijzer. Dit is maar een kleine greep wat je in een weekbericht kan schrijven over de aardappel.

Jaap Kodde