Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De aardappelmarkt wordt beheerst door weersinvloeden. Bij de aankondiging van de hittegolf gingen de prijzen in rap tempo uit de coronastress.

07 augustus 2020

De aardappelmarkt wordt beheerst door weersinvloeden. Bij de aankondiging van de hittegolf gingen de prijzen in rap tempo uit de coronastress. De schrik is de aardappelmarkt door de coronacrisis nog niet helemaal te boven, de frietfabrieken produceren nu niet op volle capaciteit en het wegwerken van de oude voorraden heeft de eerste prioriteit.

De droogte keert in de voornaamste akkerbouwgebieden weer terug. Wel met de vermelding dat de regionale verschillen in regenval, de laatste weken erg groot zijn.

De tafelaardappelmarkt ziet er geheel anders uit, de consumptie hiervan is sterk afhankelijk van seizoenen. Nu het hoogzomer is zal de eetgewoonten er op worden afgestemd, het is immers ook vakantietijd.

Hoe de markt zich van deze oogst gaat ontwikkelen is moeilijk te zeggen. Duidelijk is dat de Corona ons leven blijft bepalen. Dit geldt ook voor ons dagelijkse consumptiepatroon.

De bekende tafelaardappelen zoals de Frieslander en Bildtstar hebben door het droge voorjaar en natte perioden in juni en juli een grillig groeiverloop. De invloed van huidige hittegolf zullen we over enkel weken weten.

Een positief punt is dat ze weer heerlijk smaken!

Jaap Kodde