Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De prognoses van de oogst van de aardappelen geeft in Europa een wisselend beeld, Nederland en onze buurlanden België, Duitsland en Frankrijk hebben een normale oogst.

18 september 2020

Deze week stond weer in het teken van de traditionele Prinsjesdag, de Regering presenteerde de begroting voor volgende jaar. Het was een bijzondere Derde dinsdag in september; geen koets, praktisch geen publiek, geen toespraak in de Ridderzaal. Maar wel de hoedjesparade en anderhalve meter afstand houden.

De economie draaide op deze dag gewoon door, wat ook hard nodig in de Coronatijd. Ook de akkerbouwers waren op Prinsjesdag druk met de oogst, eerst de uienoogst en dan volgende week vol gas in de aardappeloogst. De prognoses van de oogst van de aardappelen geeft in Europa een wisselend beeld, Nederland en onze buurlanden België, Duitsland en Frankrijk hebben een normale oogst. Spanje heeft beduidend minder, Italië is nog wat onduidelijk en hetzelfde geldt voor de Oost Europese landen. Buitenbeentje Engeland worstelt weer met zijn Brexit en de Scandinavische landen zijn ook weer redelijk zelfvoorzienend. Nederland zal in deze moeilijke tijd toch op gebied van vele sectoren afhankelijk zijn van exportproducten die de economie moet dragen. Deze week had ik nog gesprek met een grote groentezaadfirma over de roerige tijd waarin we zitten. De ontwikkeling van deze bedrijven groeit, maar waarbij Neerlands trots op weer een deelgenoot is.

Goede AGF producten wordt in dit vakgebied een medicijn genoemd. Dit is geen nepnieuws.

Jaap Kodde