Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De aardappeloogst van dit jaar zal deze week nog niet geheel afgerond zijn. Vooral in de provincie Zeeland, West Brabant en Noord Holland moest men geduld bewaren om te g

23 oktober 2020

De aardappeloogst van dit jaar zal deze week nog niet geheel afgerond zijn. Vooral in de provincie Zeeland, West Brabant en Noord Holland moest men geduld bewaren om te gaan oogsten. In de Flevopolders zijn de meeste aardappelen wel achter de planken. De telers van aardappelen voor de verwerkende industrie, zullen zich goed laten informeren over de toekomst.  Wat gebeurt er wereldwijd in de aardappelteelt en met de consumptie van de tafelaardappelen? De vraag naar verse aardappelen zal groter worden. Door de (gedeeltelijke) lockdown is het consumptiepatroon veelal verlegd naar de eigen keukentafel. De cijfers van de frietindustrie laten daarentegen toch weer enige stijging zien van de consumptie. Daarnaast wint de bekende zak chips ook weer aan populariteit. De aardappelzetmeelsector laat ook een gestage groei zien, mede door de groei van de wereldbevolking.

Het kan voor de komende jaren een goede optie zijn om te kiezen voor een aardappelteler die zowel voor de industrie als voor verse consumptie aardappelrassen kan leveren. We kunnen stellen dat de aardappelteelt in West Europa de komende jaren meer divers wordt.

Ook de komende maanden blijf ik de ontwikkelingen rondom het Coronavirus nauwlettend volgen.

Jaap Kodde