Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De laatste loodjes van de aardappeloogst 2020 wegen toch weer zwaar. De kustgebieden hebben ook deze week weer een plens water gehad.

30 oktober 2020

De laatste loodjes van de aardappeloogst 2020 wegen toch weer zwaar. De kustgebieden hebben ook deze week weer een plens water gehad, wat gevolgen gaat hebben voor de kwaliteit van de aardappelen die nog geoogst moeten worden. Het is wrang als je op deze manier je oogst verloren ziet gaan. Ondertussen wordt in deze Coronacrisis door de industrie geadviseerd om vijftien procent minder oppervlakte aardappelen te gaan telen. Een advies in een aardappelsector waar de aardappelteler vrij is om binnen de wettelijke teeltnormen zijn bouwplan te maken en tevens ook in een vrije markt zijn product kan afzetten.

De aardappel is in wat voor vorm dan ook een belangrijk product in de horeca. Dat de horeca nu op slot is, is direct voelbaar bij de afzet van de aardappel. De ogen zijn nu al gericht op de komende feestdagen. Hoe gaan we de kerstdagen vieren, gaat de horeca creatief worden met afhaal-menu’s of gaat de consument voor een eigen gemaakt kerstmenu? Een enorme uitdaging voor ieder gezin en laten we niet de alleenstaanden vergeten in deze barre tijden.

Het slot van dit jaar zullen we nog lang heugen.

Jaap Kodde