Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Het wereldnieuws is de laatste dagen geheel gericht op de Verenigde staten van Amerika. Wie gaat de nieuwe president worden van het machtigste land van de wereld?

06 november 2020

Het wereldnieuws is de laatste dagen geheel gericht op de Verenigde staten van Amerika. Wie gaat de nieuwe president worden van het machtigste land van de wereld? De federatie van vijftig staten maken er spannende dagen van. In de landbouwsector is Amerika het grootste land qua productie en exporteur van landbouwproducten. Nederland volgt op de tweede plaats met de agrarische exportproducten. In de Verenigde Staten is een vrije markt een gemeengoed en veranderingen in de economie kunnen een duidelijke weerslag hebben op onze sector. Door het twee democratische partijenstelsel van Democraten en Republikeinen kan het roer na vier jaar duidelijk veranderen van koers. De mondiale voedselproductie is voor Amerika van groot belang.  De grondstoffenmarkt in Chicago is bepalend voor de granenmarkt in de wereld, granen is en blijft de eerste mondiale levensbehoefte. Handelsverdragen in de land en tuinbouw zijn voor Nederland van groot belang voor de marktwerking.

De democraten en Republikeinen verschillen niet zo veel op de inhoud van hun partijprogramma in de landbouw, maar op het gebied van klimaatakkoorden wel. De Democraten zitten hierbij op de lijn van Europa, wat voor onze sector in de toekomst heel belangrijk is. Bij het schrijven van dit weekbericht is nog onduidelijk wie de nieuwe President wordt met wel een lichte voorsprong voor de democraten.

Een spannende aantal dagen voor de wereld en voor ons als sector.

Jaap Kodde