Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Overal in de wereld wordt onderzoek gedaan naar vaccins en een aantal van deze vaccins bevinden zich momenteel in een vergevorderd stadium voor productie.

13 november 2020

Momenteel veel nieuws rondom het vaccin voor het coronavirus. Overal in de wereld wordt onderzoek gedaan naar vaccins en een aantal van deze vaccins bevinden zich momenteel in een vergevorderd stadium voor productie.

De aandelen, beurzen en termijnmarkten in agrarische producten, reageren direct op het actuele nieuws. De testen met de vaccins, wijzen op een hoog percentage van bescherming tegen het Coronavirus. De euforie is echter wel erg voorbarig. De gehele organisatie van vaccinatie in Europa kost enorm veel inspanning en organisatie. Eind volgende jaar kunnen we zeggen of het in zijn geheel geslaagd is.

Naast dit grote nieuws wordt ook de nadruk gelegd op het feit dat we onze levensstandaard de juiste invulling moeten geven. Het blijkt toch maar weer overduidelijk dat een gezonde levensstijl van groot belang is. Houd je gewicht in de gaten en eet je dagelijkse portie groente en fruit.

De landbouw staat in deze roerige tijd ook voor keuzes. Een jaar geleden werd er met de vinger gewezen naar de landbouw wat betreft de stikstofproblematiek. Vooral de veehouderij moest het hierbij ontgelden. De gesprekken tussen de akkerbouw en veehouderij zijn dit jaar gewoon doorgegaan. Bij de akkerbouw kunnen we spreken van gewassen, die meer en meer aangeven dat er een stikstof reductie is. Aardappelen, suikerbieten, granen en peulvruchten zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Juist deze reductie kan in samenspraak met de veehouderij tot de gewenste verlaging van stikstof zorgen. Volgend jaar kan zelfs spannender worden, dan het al genoemde Corona jaar.

 

Jaap Kodde