Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Hoe gaan we de feestdagen invullen? Hier worstelt de samenleving mee. De voorbereidingen voor de kerst beginnen in de AGF sector al in de herfst.

20 november 2020

Het lijkt erop dat dit jaar, meteorologisch gezien, veel records gaat breken. De zeer natte start periode aan het begin van dit jaar, gevolgd door een lange droge periode in het voorjaar met regelmatig hoge temperaturen. Een zomer met over het algemeen weinig neerslag en in het begin van herfst veel neerslag, waardoor de hoofdoogst van aardappelen en uien vertraagd werd. Zelfs tot op heden zijn nog niet alle aardappelen gerooid in het zuidwesten van ons land.

Het woord klimaatverandering horen we dagelijks. Nederland heeft een zeeklimaat wat zeker extra grillig kan zijn. Met grote regelmaat horen we bij het dagelijkse weerbericht, dat orkanen uit het Caribisch gebied op de Atlantische oceaan uitdoven in de straalstromen richting Europa. Dit zorgt bij ons voor korte maar hevige plensbuien.

De aardappelmarkt loopt nu parallel mee met de Corona uitbraken. De hoop is nu gevestigd op het vaccin begin volgend jaar en ons gedrag tijdens de komende feestdagen. Berichten dat de horeca met de feestdagen weer open mogen, geeft direct weer sentiment in de goederenmarkt. Hoe gaan we de feestdagen invullen? Hier worstelt de samenleving mee. De voorbereidingen voor de kerst beginnen in de AGF sector al in de herfst, maar ook wij zullen er in deze tijd, creatiever mee om moeten gaan!

Jaap Kodde