Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De maand december, van dit toch al zo bewogen jaar, zal er anders uitzien dan we gewend zijn. Geen publiek bij de Sinterklaasintocht en online Sinterklaasfeestjes vieren.

27 november 2020

De maand december, van dit toch al zo bewogen jaar, zal er anders uitzien dan we gewend zijn. Geen publiek bij de Sinterklaasintocht, online Sinterklaasfeestjes vieren en kerst 2020 blijft nog een grote verrassing. De kans dat de restaurants en cafés met de kerstdagen opengaan wordt steeds kleiner. De grote uitzondering in deze zijn de hotels. Zij kunnen met aangepaste regels, wel goede zaken doen met kerst. De horeca heeft dus weer een zware dreun te verwerken, met een tijd die volkomen onvoorspelbaar en onzeker is.

De klap die de aardappelsector in maart kreeg was groot, de frietindustrie sloot zijn deuren voor twee maanden. Maar de laatste cijfers van de industrie zijn toch weer hoopgevend. De verwerkingscijfers zijn de laatste maanden sterk gestegen en lopen een zeven procent achter op vorig jaar. De tafelaardappelmarkt in ons eigen land loopt goed door. Opvallend is een goedlopende export naar Oost Europese landen. Tegenvallende oogsten in de Balkanlanden zullen ook aangevuld worden met aardappelen uit ons land. Gezien de export van aardappelen in de laatste vijf jaar, lijkt dit structureel te worden. De vrije handel in de Europese Unie van de consumptiegoederen komt dat goed van pas in deze tijd.

Jaap Kodde