Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De laatste weken van het jaar 2020 blijken toch nog spannend te kunnen worden. Het bericht van mutatie van het Coronavirus zet ons toch weer aan het denken.

22 december 2020

De laatste weken van het jaar 2020 blijken toch nog spannend te kunnen worden. Het bericht van mutatie van het Coronavirus zet ons toch weer aan het denken. Wat brengt de toekomst? Het laat ons zien hoe kwetsbaar onze gezondheid wereldwijd is. Moeten we naar nog strengere maatregelen? Zien we in onze samenleving de noodzaak van deze regels nog te weinig in? Nu Engeland geheel op slot is gezet door veel Europese landen, zie je de paniek onder de Britten. Met de starre houding van Engeland in de definitieve Brexit onderhandelingen met Europa, wordt het de komende dagen ‘een hete kerst’.

De AGF sector weet nog niet wat er gaat gebeuren het komende jaar. Wat we weten, is de grote stroom voedingsproducten die naar Engeland gaan. In de aardappelsector worden veel pootaardappelen geëxporteerd naar de Engelse akkerbouwers, maar ook bewerkte aardappelproducten zoals friet is een belangrijk exportelement. Engeland weet ook dat het klimaat sterk aan het veranderen is. De regelmatig extreme neerslaghoeveelheden, hebben de laatste jaren veel schade aangericht in de aardappelteelt. De bekende “Fish and Chips” krijgen door dit gekrakeel wel een apart smaakje, nu het gevecht om de viswateren ook een grote rol speelt.

“Merry Christmas and a Happy New Year” is voor de Engelse voertaal nu een beladen kreet.

Jaap Kodde