Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Nederland geniet nu van het echte winterweer. Hollandse plaatjes van schaatsliefhebbers op ijsbanen en men trotseert voorzichtig de natuur op meren en slootjes.

12 februari 2021

Nederland geniet nu van het echte winterweer. Hollandse plaatjes van schaatsliefhebbers op ijsbanen en men trotseert voorzichtig de natuur op meren en slootjes. Met inachtneming van de Corona regels wordt het een prachtig weekend. In medische termen hebben we te maken met het serotoninen niveau, ook wel gelukshormonen genaamd. We krijgen extra prikkels door verandering in de omgeving of in ons lichaam. In de wintertijd hebben we veel voorbeelden van het serotoninen niveau, het is eerder donker en het wordt later in de morgen licht. Ook onze eetgewoonte wordt anders. Men pakt sneller een hartige hap of een zak chips om de avond door te komen.

Ons lichaam heeft extra brandstof nodig in de wintertijd, daarom is het belangrijk om vezelrijke groente toe te voegen aan onze dagelijkse maaltijden. Voeg bijvoorbeeld een wortel toe aan je ovenschotel, een courgette bij je pizza en zilvervliesrijst bij een rijstgerecht.

Mede van invloed in de winter is ook je lagere lichaamstemperatuur die de gelukshormonen prikkelen. In deze coronatijd worden we wel beperkt in onze vrijheden; zo is winkelen er niet bij en ook houden ze de avondklok voorlopig nog in stand. Maar opvallend is wel de vele mensen die nu aan het wandelen zijn geslagen. Zelfs door weer en wind. Ook misschien wel prikkelend doordat gelukshormoon.

 

Jaap Kodde