Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Zaten we vorig week nog met ijsmutsen onze schaatsen onder te binden, kunnen we voor dit weekend misschien onze voorjaarskleren van zolder halen.

19 februari 2021

Zaten we vorig week nog met ijsmutsen onze schaatsen onder te binden, kunnen we voor dit weekend misschien onze voorjaarskleren van zolder halen. Maar… op de website van de wintersportweerman zit er begin maart nog een speldenprikje in met een beetje vorst en een klein beetje sneeuw. Deze weerman voorspelde al in de eerste helft van januari dat er in februari echt winterweer zal zijn, misschien een gelukstreffer maar deze weerman heeft fantastische verhalen in wintertijd.

Ondertussen lopen we nog altijd met de mondkapjes op anderhalve meter afstand van elkaar en zitten we al bijna een jaar rond in de coronacrisis. Het vaccinatieprogramma begint wat beter op stoom te komen met de goede hoop dat we van de zomer voor het overgrote deel de vacinatie hebben gehad. Je kunt het vergelijken met de strijd in de aardappelteelt tegen phytophthora. Deze strijd loopt al vele jaren of beter gezegd al bijna twee eeuwen. Toch komt er een doorbraak aan. Niet in de vorm van een vaccin, maar men vindt steeds meer een geïsoleerde gen in wilde planten in Zuid Amerika, het herkomst werelddeel van de aardappel. Met de nieuwste technieken van veredeling gaat het dus de goede kant op. Maar ook hier heeft men wel last van mutanten.

De natuur blijft in sommige facetten ongrijpbaar.

Jaap Kodde