Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De eerste oogst aardappelen zat tussen de balen stro en het vlas in de schuur. Sorteerploegen kwamen met een mobiele sorteermachine de aardappelen sorteren.

05 maart 2021

Meteorologisch begint de lente op 1 maart. Astronomisch is dit afhankelijk van de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Mede door de schuine as waar de aarde om draait, is het dit jaar op 20 maart. 57 jaar geleden verhuisde ik met mijn ouders en zus vanuit het Zuid Hollandse dorp Puttershoek, onder de rook van Rotterdam, op 5 maart naar de polder Oostelijk Flevoland. Dronten had nog geen winkels en de middenstand werkte vanuit hun huis of schuurtje.

We woonden in een bouwkeet en ik hoorde mijn vader nog zeggen dat de lente was begonnen. Maar we kregen de eerste weken rond tien graden vorst. Een kaal stuk land, geen huis, geen schuur, geen wateraansluiting , geen stroom , geen telefoon, nee het was pionieren. We hebben dat jaar in de bouwkeet gewoond en in april hadden we alle aansluitingen. De boerderij werd in de zomer gebouwd en een week voor de kerstdagen konden we in het huis.

De eerste oogst aardappelen zat tussen de balen stro en het vlas in de schuur. Sorteerploegen kwamen met een mobiele sorteermachine de eerste jaren de aardappelen sorteren in jute zakken van een halve mud (35kg) die richting Amsterdam gingen. Het ras Bintje was voor het overgrote deel wat geconsumeerd werd, gevolgd door de eigenheimer en Irene.

Een tijd om nooit te vergeten.

Jaap Kodde