Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

We hunkeren allemaal naar meer bewegingsvrijheid, maar het einde van de lockdown-periode is nog niet in zicht. Gezellig een terrasje pakken of een sportwedstrijd bijwonen

12 maart 2021

We hunkeren allemaal naar meer bewegingsvrijheid, maar het einde van de lockdown-periode is nog niet in zicht. Gezellig een terrasje pakken, een sportwedstrijd bijwonen, het theater bezoeken, noem het maar. We zitten inmiddels al een jaar in deze situatie en als we eerlijk zijn, dan is het voorbij gevlogen. In de zomerperiode van vorig jaar konden we, met wat meer vrijheid, genieten van het mooie weer. Week in week uit zag ik de vrachtwagens van Willem Dijk AGF over de mooie Flevopolder wegen rijden. Het dagelijkse pakket aan voedsel ophalen bij de boeren, die ook gewoon hun werk moesten doen om de gewassen te planten, te zaaien, verzorgen, oogsten en in de opslag moesten doen. Week in week uit, alles klaar maken voor de consument. We blijven de artikelen in deze korte keten volgen, terwijl we deze lijnen als een automatisme doen.

Ik zie dan in de supermarkten in geringe mate streek-of regioproducten liggen. Of verpakkingen van aardappelen, groenten en fruit met foto’s van een boer met vrouw er op, of grote advertenties over een boerenbedrijf. Slim gedaan door de retail, maar of het altijd gelezen wordt betwijfel ik. Voor mij is de korte keten zichtbaar door de vrachtwagen die elke werkdag over de polderwegen rijdt. Ik weet dat de volgende dag het product bij de groentespecialist in het schap, op de markt of in een supermarkt ligt. Bij hen, die wel weten waar de producten vandaan komen.

Jaap Kodde