Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

De afgelopen dagen kregen te maken met temperaturen, waar we normaal in juni mee te maken krijgen.

02 april 2021

De maanden februari en maart hebben ons wat betreft het weer getrakteerd op enorme temperatuurverschillen. In februari konden we na enkele nachten strenge vorst, het ijs op om te schaatsen. En slechts een week later, genoten we van zomerse temperaturen.

De afgelopen dagen kregen te maken met temperaturen, waar we normaal in juni mee te maken krijgen. Maar het is van korte duur, want, de vooruitzichten van volgende week, laten misschien een wit landschap zien in de hogere delen van ons land. We worden in ons klimaat enorm op de proef gesteld, dit geldt zeker ook voor de slopende pandemie, die ons dwars door onze jaargetijden, in de greep houdt.

De landbouw ondervindt nu nog zeker de gevolgen van de Coronacrisis. De kwetsbaarheid in de vele ketens van de wereldhandel, is als nooit te tevoren zo snel voelbaar en zichtbaar. Het konvooi van de grote mammoet containerschepen ondervonden dit ook met de blokkade in het Suezkanaal, waarbij zeker ook vele bederfelijke AGF producten werden vervoerd. De akkerbouwers zijn op dit moment gefocust op de voorjaarswerkzaamheden en zijn zeker tevreden over de werkbaarheid van de grond, door de korte maar strenge vorstperiode. Een mooi pootbed voor de piepers is een goed begin van oogst 2021.

Jaap Kodde