Jaap Kodde van Polder Potato aan het woord

Als we het hebben over aardappelen, dan zien we dat de grondtemperatuur laag is. Voor een akkerbouwer de aanleiding om het moment van poten af te wachten.

16 april 2021

Het voorjaarswerk op de akkerbouwbedrijven loopt wat vertraging op, door het koude en wisselvallige weer. Als we het hebben over aardappelen, dan zien we dat de grondtemperatuur laag is. Voor een akkerbouwer de aanleiding om het moment van poten af te wachten. De maand april is in ons klimaat altijd al onvoorspelbaar geweest.

Door nu de balans op te maken voor wat betreft de verkoop van pootaardappelen, zal de trend van minder areaal aardappelen zichtbaar worden in Europa. Ons buurland Belgiƫ is koploper met ongeveer 10 procent. De industrie is hiervan de grote aanjager door minder contracten vast te leggen. In de aardappelteelt telt het groeiseizoen als maatgever in de prijsontwikkeling. Dit jaar telt de ontwikkelingen in de Coronacrisis misschien wel zwaarder mee in de prijsvorming.

Als de horeca de terrassen en de deuren van hun zaak weer kunnen openen, zal er een run komen de voor hun benodigde producten. Hierbij zal friet zeker niet ontbreken, dit geldt niet alleen in ons land maar ook wereldwijd. Terug naar het oude normaal kan snel gaan en zo ook een geheel andere mondiale aardappelmarkt.

Jaap Kodde